Hlavní obsah

Nožík mám nabroušený. Šéf Jednoty důchodců popsal, jak mu atentátník vyhrožoval

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Juraj Cintula obviněný z atentátu na slovenského premiéra Roberta Fica se v minulosti dvakrát sešel s předsedou Jednoty důchodců Slovenska (JDS) Michalem Kotianem. Ten se nyní portálu Pluska svěřil s tím, že mu Cintula vyhrožoval.

Juraj Cintula při protivládním protestu v Dolné Krupé 24. dubna 2024Video: Reuters

 
Článek

K incidentu podle něj došlo těsně po prezidentských volbách. Když odcházel z parlamentu k autu, Cintula ho oslovil: „Co ty, hlasosmeráku, ještě mám nožík nabroušený.“ Podle Kotiana mluvil tak, aby to slyšel jen on. „Byl jsem od něho asi tři čtyři metry. Připravovalo se tam protestní shromáždění,“ řekl Kotian o dubnovém setkání serveru Pluska.

Další týden byl Kotian v prostorách Národní rady SR, kde u recepce ukazoval při vstupu občanský průkaz. „U telefonu, který je za dveřmi, stál ten samý pán a řekl mi: ‚Tak co ty, hlasosmeráku, zase jdeš bonzovat?‘“ popsal Kotian druhé setkání s Cintulou.

Šéf důchodcovské organizace uvedl, že poté jeho syn dostal poštou předvolební leták Roberta Pellegriniho. Kromě jiného na něm stálo: „My víme, že tu bydlíš.“ Všechny tři události se podle něj odehrály v rozmezí několika dní po prezidentských volbách.

Atentátníka na Fica natočili na protivládních demonstracích

Evropa

Podle webu Štandard se Kotian často objevuje na tiskových konferencích koaličních stran a v uplynulých prezidentských volbách vyjádřila jeho organizace přímou podporu Petru Pellegrinimu, prý jako poděkování za to, jak se stará o penzisty. V parlamentních volbách na podzim loňského roku ale JDS přímo nikoho nepodpořila. Před volbami jen podepsala memoranda o spolupráci s Hlasem, Směrem, Slovenskou národní stranou a Republikou.

Cintula se po zadržení k atentátu na Fica přiznal s tím, že nesouhlasí s politikou současné vlády. Cintula je spisovatel a básník a bydlí ve městě Levice. „Podle všeho je i politický aktivista. Jen tento rok byl podle záběrů z kamer a fotoaparátů minimálně na dvou protivládních protestech.

Pachatel se radikalizoval v posledních měsících, řekl Kaliňák k atentátníkovi

Evropa

Výběr článků

Načítám