Hlavní obsah

Ve Francii objeveny bomby, které připravovala ETA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BORDEAUX/MADRID

Bezpečnostní složky našly v pátek na jihozápadě Francie čtyři bomby, které zde připravovala baskická separatistická organizace ETA. V sobotu to oznámil španělský ministr vnitra Ángel Acebes. Při zásahu bylo rovněž zadrženo pět členů organizace, mezi nimi jsou dva z hlavních vůdců hnutí Felix Ignacio Esparza Luri a  Felix Alberto Lopez de la Calle, přezdívaný Mobutu.

Foto: Miroslav Knotek

Dětské hřiště ve ŠKODALANDU

Článek

Policie objevila v bytě ve francouzském městě Bagnéres-de-Bigorre dva pytle, v nichž se nacházela dvě zařízení umístěná v tlakových hrncích, a další dvě nálože, které tam podle Acebese nedávno zanechali členové ETA.

Během zátahu bylo rovněž zadrženo na více místech celkem pět členů baskické organizace. V jihofrancouzském Angouleme byl zadržen předpokládaný vůdce hnutí 43letý Felix Alberto Lopez de la Calle, který je členem organizace již 25 let a  který byl od listopadu 2000 na útěku. 

Policie dále zadržela 41letého Felixe Ignacia Esparza Luriho, který je považován za šéfa logistiky baskické organizace. Podle španělské policie je podezřelý z více bombových útoků. 

Teroristé požadují stažení vojsk

Španělský list El Mundo dnes také píše, že španělské velvyslanectví v egyptské Káhiře obdrželo 28. března výhružný dopis, v němž islámští teroristé hrozí útoky proti španělským diplomatickým misím.

List, jehož pravost zatím nebyla prokázána, byl od Brigády mučedníka Abú Háfize Masrího - teroristické organizace, která se přihlásila k březnovým madridským atentátům.

Teroristé požadují, aby Španělsko stáhlo své vojáky z Iráku, a to nejpozději do konce dubna. V opačném případě se v dopise hrozí útoky na španělskou ambasádu. "Vozidla s výbušninami jsou připravena," píše se v listu.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám