Hlavní obsah

Španělský soudce propustil Maročana podezřelého z atentátů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MADRID

Soud v Madridu v úterý propustil jednoho ze zadržených Maročanů, který se měl údajně podílet na přípravě atentátů z 11. března. Naopak v souvislosti s případem skončili za mřížemi další čtyři podezřelí muži. Kvůli atentátům v Madridu, které si vyžádaly 202 obětí, je nyní ve vazbě 13 lidí, z toho deset Maročanů.

Foto: Schlösserland Sachsen, Schloss Moritzburg

z večerníčku Šárky Váchové

Článek

Madridský soudce Juan del Olmo vyslýchal v pondělí večer až do dnešního časného rána pět podezřelých. U jednoho Maročana rozhodl, že proti němu není dostatek důkazů a nařídil jeho propuštění.

Další čtyři - tři Maročany a Španěla - obvinil v souvislosti s jejich údajným podílem na atentátech z terorismu a zabití. Zatím bylo obviněno devět lidí, z toho šest Maročanů. Čtyři lidé arabské národnosti policie navíc zadržela v pondělí. Ti na předvedení před soudce zatím čekají.

Ve středu se bude v Madridu konat státní pohřeb obětí atentátů. Zúčastní se ho mj. český předseda vlády Vladimír Špidla, americký ministr zahraničí Colin Powell, francouzský prezident Jacques Chirac, německý kancléř Gerhard Schröder a britský premiér Tony Blair.

Vítěz parlamentních voleb a pravděpodobně nový premiér země José Luis Zapatero včera navíc odmítl návrh separatistického hnutí Baskicko a jeho svoboda (ETA) na mírová jednání. Zapatero je údajně ochoten přijmout jen jediné řešení a sice, že se ETA zřekne používání násilí.

Reklama

Související témata:

Související články

Španělé zřejmě stáhnou vojáky z Iráku

Jestliže loňská smrt sedmi pracovníků španělské výzvědné služby nebyla důvodem ke stažení asi 1300 španělských vojáků z Iráku, čtvrteční atentáty v Madridu...

Výběr článků

Načítám