Hlavní obsah

Teroristé z ETA chtějí jednat, útoků se ale nezříkají

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MADRID

Španělská separatistická skupina Baskicko a jeho svoboda (ETA) v neděli naznačila, že se bude snažit dosáhnout nezávislosti Baskicka buď cestou dialogu s budoucí socialistickou vládou, anebo obnovením útoků. Vyplývá to alespoň z komuniké, které zveřejnil nezávislý list Gara, jenž obvykle tlumočí stanoviska ETA. Socialisté nabídku nekomentovali.

Foto: Jana Pospíšilová
Článek

ETA v krátkém prohlášení vítá plán pravděpodobného příštího španělského premiéra Josého Luise Zapatera stáhnout španělské vojáky z Iráku a označuje ho za "statečné a chrabré gesto". V této souvislosti dodává, že podobně chrabrá gesta jsou třeba i pro Baskicko. "Je možné dosáhnout míru hlavou a zdravým rozumem," uvádí ETA v prohlášení, ale dodává, že "boje se nevzdá".

Zapaterův mluvčí Julian La Calle odmítl prohlášení komentovat. Mluvčí jeho socialistické strany ovšem jakoukoli nabídku ETA k vyjednávání odmítl. "Je to komuniké teroristické skupiny," řekl mluvčí, který si nepřál být jmenován. "Nebudeme ho ani komentovat ani na něj reagovat. Prohlášením ETA nepřikládáme žádnou váhu," dodal.

ETA má na kontě více než 800 mrtvých během 36 let trvajícího boje za odtržení Baskicka od Španělska. Odstupující vláda Josého Maríi Aznara ji původně vinila také ze série pumových útoků na madridská nádraží, která si 11. března vyžádala více než 200 mrtvých a 1400 zraněných. Policejní šetření ale nyní ukazuje spíše na odpovědnost teroristické sítě Al-Kajdá.

Výběr článků

Načítám