Hlavní obsah

Vakcínou proti omikronu se v Německu začne očkovat v září

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vakcína upravená pro va­rian­tu koronaviru omikron se začne v Německu podávat v září. Spolkový ministr zdravotnictví Karl Lauterbach to řekl nedělníku Bild am Sonntag (BamS). „Budeme mít vakcínu, která bude chránit proti omikronovým variantám – a očekáváme, že to bude v září,“ zdůraznil.

Foto: Lisi Niesner, Reuters

Ministr zdravotnictví Lauterbach na jednání s poslanci v Berlíně

Článek

Lauterbach chce zabránit hrozivým podzimním vlnám covidu-19 tím, že objedná vakcínu ve velkém měřítku. „Dostaneme vakcínu, která chrání proti variantám omikronu. To očekáváme v září,“ upozornil šéf resortu zdravotnictví. „Proti variantám delta už účinnou látku máme. Naším cílem je, aby každý občan měl co nejvíce vakcín, ať už přijde jakákoli varianta,“ dodal.

Nespokojenost nadále roste

Ministr současně varoval před možnými novými, vysoce nakažlivými variantami viru do konce letošního roku. „Právě teď vznikají různé subva­rianty omikronu, které mi dělají starosti. Intervaly, v nichž nové varianty nahrazují ty staré, se stále zkracují. To znamená, že je pro nás stále obtížnější připravit se na mutace,“ připustil.

Německý parlament po velké bitvě odmítl povinné očkování proti covidu

Evropa

„Je docela možné, že se dočkáme vysoce nakažlivé va­rian­ty omikronu, která bude stejně smrtící jako delta. Tato varianta bude naprostým zabijákem,“ podotkl.

Budeme mít vakcínu, která bude chránit proti omikronovým variantám, v září
Karl Lauterbach, německý ministr zdravotnictví

Lauterbach, zkušený lékař epidemiolog, který studoval na Harvardu a vedl Institut pro zdravotní ekonomiku a klinickou epidemiologii v Kolíně nad Rýnem, se dostává v posledních dnech pod palbu kritiky. Opozice i část médií mu vyčítají, že ačkoli neustále varuje před podceněním koronaviru, ve spolkovém kabinetě pokaždé odhlasuje jakékoli, třeba i velmi sporné rozvolnění opatření.

V Berlíně šli na omikron od podlahy, zrušili povinnou školní docházku

Koronavirus

Podle průzkumu veřejného mínění, který si nechal vypracovat list BamS, je s prací šéfa zdravotnického resortu nespokojeno 55 procent dospělých Němců. Kladně Lauterbacha hodnotí jen 36 procent dotázaných.

Kancléř Scholz zvažuje rozvolnění

Evropa

Mezitím americké Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí zmírnilo varování před cestami do Česka a dalších 90 zemí světa kvůli pandemii. Všechny tyto země přesunulo do třetího stupně, což znamená, že před cestami varuje pouze ty Američany, kteří nemají očkování. Obdobnou změnu chystá i ministerstvo zahraničí USA.

Pod tisícem. Poprvé od ledna
V Německu minulý týden sedmidenní incidence poprvé od ledna klesla pod 1000.
Tato aritmetická hodnota vyjadřuje nové infekce za sedm dní na sto tisíc obyvatel.
Institut Roberta Kocha, berlínský institut pro prevenci a kontrolu nemocí, v sobotu oznámil konkrétně 876,5 nové infekce na 100 tisíc osob.
Před týdnem činila 1097,9, o měsíc dříve 1651,4.
(Zdroj: www.taggeschau.de)

Reklama

Výběr článků

Načítám