Hlavní obsah

Německý parlament po velké bitvě odmítl povinné očkování proti covidu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Povinné očkování proti covidu Německo nezavede. Poslanci po bouřlivém projednávání zákona, který zaváděl povinné očkování pro lidi starší 60 let, předlohu zamítli. Z 683 zákonodárců bylo 378 proti, 296 pro a devět poslanců se zdrželo hlasování, píše server týdeníku Focus. Výsledek jednání je těžkou porážkou nejen ministra zdravotnictví Karla Lauterbacha, ale i kancléře Olafa Scholzeho, který byl také zastáncem povinného očkování.

Foto: Lisi Niesner, Reuters

Německý kancléř Olaf Scholz (vlevo) a ministr zdravotnictví Karl Lauterbach

Článek

Kvůli hlasování musela ministryně zahraničí Annalena Baerbocková (Zelení) na žádost kancléře předčasně opustit jednání Severoatlantické aliance v Bruselu, protože by mohl její hlas v bitvě o schválení předlohy chybět, připomíná deník Bild. Projednávání návrhu bylo dramatické. Zastánci varovali, že se země musí připravit na podzim, kdy hrozí další eskalace nákazy koronavirem. „Nesmíme si zvyknout na to, že každý den umírá 200 či 300 lidí,“ řekl Lauterbach o aktuální bilanci úmrtí nakažených.

Odpůrci naopak poukazovali na zásahy do základních práv povinným očkováním a zdůrazňovali nejistotu, zda se vůbec koronavirová situace opět vyhrotí.

Šéf německých pediatrů: Zaveďme v zemi od června povinnou vakcínu proti covidu pro všechny dospělé

Zahraniční

Německé ministerstvo zdravotnictví se potýkalo s rozpory už při přípravě předlohy. Nakonec zvítězila kompromisní varianta, kdy se navrhlo očkovat všechny starší 60 let. Toto řešení sloučilo dva původní návrhy, které žádaly povinné očkování od 18 let a od 50 let. Kompromis počítal s tím, že v případě špatné epidemické situace by mohl parlament očkovací povinnost rozšířit od 18 let. Možné bylo povinnou vakcinaci i zcela odvolat, pokud by proočkovanost populace byla do léta dostatečně vysoká.

V 83milionovém Německu bylo dosud plně očkováno 76 procent lidí, posilující dávku pak má 58,9 procenta. U starších 60 let je základní proočkovanost 88,8 procenta, posilující dávku má 79,1 procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám