Hlavní obsah

Kancléř Scholz zvažuje rozvolnění

Právo, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německý kancléř Olaf Scholz (63) se příští týden sejde s předsedy vlád spolkových zemí, aby s nimi projednal možné zmírnění protipandemických opatření. Scholz to oznámil v pátek v projevu ve Spolkové radě, která sdružuje zástupce jednotlivých spolkových zemí.

Foto: Michael Kappeler, Reuters

Německý kancléř Olaf Scholz

Článek

Podle kancléře se Spolková republika blíží u varianty omikron k vrcholu vlny. To by mohlo vést k „prvnímu kroku“ k otevření země, prohlásil, aniž poskytl podrobnosti.

„Vědecké prognózy nám ukazují, že vrchol je na dohled,“ řekl kancléř v pátek podle televize ARD ve Spolkové radě. „To nám umožní podívat se na první úvodní krok na setkání spolkových zemí příští týden a pak na další na jaře.“

Německý ústavní soud: Povinné očkování pro zdravotníky zatím platí

Evropa

Zdůraznil, že odborníci doporučují neriskovat dosavadní úspěchy Německa při zvládání pandemie, a zároveň uvedl, že opatření během vlny omikronové varianty fungují a zdravotnictví situaci zvládá.

Zdravotnictví zvládá

Jak připomíná web Spiegel­Online, Scholz zůstával dosud v otázce uvolňování opatření zdrženlivý a ani tentokrát ne­upustil od opatrnosti. „Budeme ostražití a připravení pro případ, že by se počet nakažených opět výrazně zvýšil,“ upozornil a ujistil, že budou vyslyšeny rady vědců, aby se v ohrožení neocitly dosavadní úspěchy v boji proti pandemii.

Zdravotnický systém podle něj krizi zatím odolává, přestože lékaři a nemocniční personál zůstávají pod značným tlakem. Přijatá opatření v rámci tedy fungují, podotkl kancléř a znovu vyzval obyvatelstvo k očkování: „Nadále ale platí, že cestou z pandemie je očkování.“

Scholz po schůzce s Macronem a Dudou: Naším cílem je zabránit válce v Evropě

Zahraniční

„Scholzův kabinet dosud odmítal vypracovat plán uvolnění, kancléř tak chce zřejmě učinit až nyní,“ usoudila televize ZDF. Základem pro omezující opatření spolkových zemí, jako je povinné používání roušek, je pasáž v zákoně o ochraně před infekcemi. Podle současného stavu nařízení platí pouze do 19. března, přičemž může být prodlouženo o tři měsíce na základě usnesení Spolkového sněmu.

FDP: Pojďme na to. Zelení: Žádný spěch

Liberální FDP, menší koaliční partner Scholzovy sociální demokracie, se v posledních dnech opakovaně vyslovila proti prodloužení ochranných opatření. Christian Dürr (44), šéf parlamentní frakce FDP, v pořadu televizí ARD a ZDF prohlásil, že vláda by s dalšími kroky k uvolnění omezení neměla čekat až do 19. března.

V tramvaji napadli dívku bez respirátoru, tvrdila berlínská policie. Bylo to ale jinak

Evropa

„Nyní je třeba postupně otevírat, aby došlo k plynulému přechodu. Jako první by měla padnout pravidla 2G (očkovaný nebo uzdravený – pozn. aut.) v maloobchodě, sledování kontaktů a omezení kontaktů pro soukromé schůzky,“ upřesnil.

Tím se FDP dostává do rozporu s třetím koaličním partnerem – Zelenými. Vedoucí jejich parlamentní skupiny Britta Hasselmannová (60), šéfka jejich frakce ve Spolkovém sněmu, řekla síti Redaktionsnetzwerk Deutsch­land, že základní opatření by měla být prodloužena i po 19. březnu.

Sedmidenní incidence opět přepsala rekord
Institut Roberta Kocha zároveň v pátek oznámil, že v uplynulém týdnu byl v zemi zaznamenán nový rekord v sedmidenním výskytu infekcí.
Vzrostl z 1465,4 na sto tisíc obyvatel před týdnem na současných 1472,2.
Ve čtvrtek Němci zaznamenali 240 172 případů nákazy, před týdnem to bylo více – 248 838.
Zdroj: Der Tagesspiegel

Reklama

Výběr článků

Načítám