Hlavní obsah

Za týrání Iráčanů první tresty v armádě USA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Šest důstojníků americké armády zapletených do případu týrání iráckých vězňů obdrželo písemně v pondělí přísnou důtku. Otevřela se tak procedura, která pravděpodobně povede až k jejich odchodu z armády. Jména důstojníků, ani obsah písemných důtek nebyl sdělen.

Foto: Dana Ehlová

Muzejní noc v Dobrušce odstartovala komentovaná prohlídka Šubertova náměstí, které patří k historicky nejcennějším částem města.

Článek

Fotografie zachycující americké vojáky při týrání iráckých vězňů odvysílala ve středu v noci americká televizní stanice CBS v pořadu "60 Minutes II".

Na záběrech z věznice Abú Gharíb v západní části irácké metropole Bagdádu je například zachycen irácký vězeň, kterého vojáci přinutili stát se spoutanýma rukama a přikrytou hlavou na bedně pod pohrůžkou, že bude usmrcen elektrickým proudem, jestliže spadne.

Na jiné fotografii jsou zase zadržení Iráčané naskládaní do pyramidy, přičemž jeden z nich má na kůži napsané anglické nadávky.

Británie - kauza pokračuje

Kauza mučení zajatců koaličními vojáky v Iráku pokračuje. List The Daily Mirror, který snímky 30. dubna jako první zveřejnil, v pondělním vydání tvrdí: řekli jsme pravdu. Odráží tak možné spekulace z falšování materiálů.

"Stalo se to. Fotografie jsou skutečné. Stojíme si za každým slovem," vypovídají dva listem oslovení vojáci. Podle nich byli zajatci nejen fyzicky mučeni.

Deník zveřejnil například záběr vojáka močícího na zajatce a také snímky vězňů se zahalenými hlavami, kteří byli vystaveni násilí ze strany příslušníků britských sil.

Armádní zdroje však upozorňují na určité nejasnosti na zmiňovaných fotografiích. Nelíbí se jim například typ zbraní, jež mají vojáci v rukou - podobné údajně britská armáda ve své výzbroji nepoužívá.

Ministr zahraničí Jack Straw uvedl, že incident se teprve vyšetřuje a na předčasné závěry je brzy. Deník ale tvrdí, že nejde o žádnou výjimku, fotografie brutálního zacházení s vojáky kolují v Iráku údajně ve stovkách exemplářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Irácké vězně měli týrat i britští vojáci

Britská veřejnost je zděšena. V sobotu se totiž dozvěděla, že její vojáci se zřejmě také dopouštěli násilí na iráckých vězních. Britské vojenské úřady...

Výběr článků

Načítám