Hlavní obsah

Irácké vězně měli týrat i britští vojáci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Britská veřejnost je zděšena. V sobotu se totiž dozvěděla, že její vojáci se zřejmě také dopouštěli násilí na iráckých vězních. Britské vojenské úřady potvrdily, že tyto informace nyní ověřují. Vyšetřování podpořil britský premiér Tony Blair, který již ostře zkritizoval týrání zajatců americkými vojáky.

Foto: M. Jurášková
Článek

Je to další zpráva, která naznačuje, že se příslušníci koaličních sil v Iráku dopouštěli násilí na zajatcích. Záběry týraných Iráčanů americkými vojáky poprvé zveřejnila americké televize CBS a poté obletěly celý svět. [celá zpráva]

Zprávu o britském vyšetřování přináší ve svém dnešním vydání londýnský deník Daily Mirror, který také zveřejnil několik snímků vězňů se zahalenými hlavami, kteří měli být údajně vystaveni násilí ze strany britských vojáků. List se zmiňuje o vyražených zubech a zlámaných končetinách. Objevil se prý i případ močení britského vojáka na skrčeného iráckého zajatce.

"Všechny informace prověřujeme," oznámil v pátek pozdě večer na tiskové konferenci v Londýně náčelník generálního štábu britské armády Michael Jackson. Zdůraznil, že "pokud budou tyto informace potvrzeny, pak pachatelé nezasluhují, aby nosili uniformu armády Jejího veličenstva".

Americký prezident George Bush v pátek vyjádřil "hluboké znechucení" nad fotografiemi znázorňujícími sadismus amerických vojáků.

Mezinárodní organizace hájící lidská práva Amnesty International (AI) oznámila, že americké i britské vojenské úřady již dříve upozornila na případy ponižování iráckých zajatců. Sama na to přišla díky svědectví zajatců, kteří byli později propuštěni a kteří si stěžovali na to, že byli svazováni a biti, psychologicky týrání a ponižováni. AI podotkla, že úřady na její informace nebraly zřetel a nepřijaly potřebná opatření.

Reklama

Související témata:

Související články

Američané viděli své vojáky týrat Iráčany

Americkou armádou v Iráku zmítá skandál. Její příslušníci mučili vězně v bagdádské věznici Abú Ghraíb. Fotografie mučení odvysílala v noci ze středy na čtvrtek...

Výběr článků

Načítám