Hlavní obsah

V ukrajinské hrudi bije polské srdce

Ukrajinské uprchlici Juliji Skipové (36) lékaři v Národním kardiologickém centru (NIK) ve Varšavě na poslední chvíli transplantovali srdce. Julie trpěla kardiomyopatií – závažným onemocněním srdečního svalu, které v jejím případě už vedlo k selhání organismu, plíce a ledviny nevyjímaje, a její stav byl již několik dní kritický.

Foto: Foto Twitter

Julie trpěla závažným onemocněním srdečního svalu.

Článek

„Jde o vůbec první případ, kdy Polák, byť za mimořádných okolností, daroval srdce Ukrajince, a to nejen obrazně, ale i doslova,“ řekl TVN24 Lukasz Szumowski, ředitel NIK.

IKEM provedl první transplantaci jater od žijícího dárce dospělému příjemci

Věda a školy

Julija se dlouho se léčila ve Lvově i v Kyjevě, kde ji zařadili do transplantačního programu. Ruský vojenský útok na Ukrajinu však zmařil možnost výměny srdce, její poslední šanci na přežití. V kritickém stavu ji převezli do Polska, kde jí na jednotce intenzivní péče na poslední chvíli srdce transplantovali.

„Nové srdce pro výměnu muselo pocházet od dárce nejen se shodnou krevní skupinou, ale také s potřebnou velikostí, a to jen o málo větší než lidská pěst. Nečekaně – protože počet lidí, kteří v Polsku deklarují, že v případě smrti darují své orgány, se v poslední době výrazně snížil – se 21. dubna letošního roku takové srdce objevilo,“ řekl Szumowski.

Lidé tu nemají ruce, nohy. Desítky chirurgů operují najednou, líčí starosta Kramatorsku

Válka na Ukrajině

Transplantaci zvládl operační tým pod vedením zkušeného kardiochirurga Krzystofa Kušmierského bez sebemenších problémů a zdravotní stav pacientky je uspokojivý. „Finančně náročnou operaci a následnou léčbu lze provést na základě zvláštního zákona, který uprchlíkům z Ukrajiny poskytuje stejná práva jako ostatním polským občanům, pokud jde o zdravotní péči,“ uzavřel Szumowski.

Reklama

Výběr článků

Načítám