Hlavní obsah

Devět Rusů zemřelo kvůli prasklé trubce v nemocnici, desítky dalších bojují o život

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vladikavkaz
Aktualizováno

Devět pacientů s covidem-19 zemřelo kvůli nedostatku kyslíku v nemocnici ve Vladikavkazu, správním středisku Severní Osetie na jihu Ruska. V pondělí o tom informovala agentura TASS. Desítky dalších pacientů na jednotce intenzivní péče bojují o život. Případem se na místě zabývají vyšetřovatelé z federální kriminální ústředny.

Foto: Intermountain Health, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Na jednotce intenzivní péče bylo dohromady 71 lidí. Devět lidí zemřelo, 62 pacientů zůstává ve vážném stavu,” citoval TASS nejmenovaný zdroj z místních zdravotních úřadů.

Dříve úřady podle listu Vedomosti informovaly o sedmi mrtvých a dvou pacientech ve vážném stavu.

TASS později upřesnil, že zemřelo osm žen a jeden muž ve věku od 47 do 85 let. Všichni se ocitli na jednotce intenzivní péče, protože byli v kritickém stavu.

V moskevském metru předstíral kolaps po nákaze koronavirem, odsedí si přes dva roky

Evropa

Vláda autonomní republiky uvedla, že za výpadkem kyslíku je technická závada. Ta se projevila, když prasklo podzemní potrubí, které kyslík přivádí.

Stalo se tak v hloubce půldruhého metru pod zemí, a tak se hned nepřišlo na to, co se stalo, tvrdí úřady podle listu Kommersant.

„Fakticky nastalo to, že praskla trubka, která vede pod zemí. To způsobilo výpadek kyslíku v nemocnici ve Vladikavkaze, kde kvůli tomu zemřelo devět lidí,” uvedl podle agentury Interfax Sergej Menjajlo, dočasně pověřený vedením republiky.

Místo závady bylo podle něj zjištěno a porucha se opravuje. Dodal, že zdravotnický personál začal připojovat pacienty napojené na plicní ventilátory ke kyslíku v tlakových lahvích, které začali přivážet z Mozdoku, Krasnodaru i Moskvy.

Ujišťoval také, že od úterý bude ve všech nemocnicích zajištěna rezervní dodávka kyslíku.

Země objednaly miliony vakcín Sputnik. Dostaly jen zlomek

Svět

„Očití svědci vylíčili, že lékaři poprosili příbuzné pacientů, kteří byli u vchodu do nemocnice, aby pomohli přepravit pacienty do jiných místností, kde je bylo možné napojit na rezervní systém dodávek kyslíku. Kdyby tito lidé nepomohli, obětí by bylo nejspíše více,” napsal Kommersant na svém webu.

Teď už je vše v pořádku a životy pacientů nejsou v ohrožení," ujišťují úřady.

V nemocnici se podle úřadů nachází celkem 651 lidí, včetně 308 pacientů s covidem-19, poznamenala BBC.

Reklama

Výběr článků

Načítám