Hlavní obsah

V Polsku přistály americké stíhačky jako posila východního křídla NATO

Varšava

Na polskou leteckou základnu Lask u Lodže přiletěly ve čtvrtek americké stíhačky F-15 ze základny Lakenheath ve Velké Británii. „Je to další posílení východního křídla Severoatlantické aliance kvůli krizi na rusko-ukrajinských hranicích,“ uvedla zpravodajská televize TVN 24.

Foto: Daniel Leal, ČTK/AP

Polský premiér Mateusz Morawiecki

Článek

Současně ve Varšavě přistálo 350 vojáků z jednotky britské námořní pěchoty. Počet britských vojáků v Polsku tím stoupl na šest stovek, uvedl ministr obrany Mariusz Blaszczak.

S britskými vojáky v Polsku se ve čtvrtek setkal britský premiér Boris Johnson, který ve Varšavě jednal se svým protějškem Mariuszem Morawieckým a prezidentem Andrzejem Dudou.

Ukrajině vadí ruské námořní manévry, znemožní plavbu obchodních lodí

Evropa

Letouny F-15 určené zajištění vzdušné nadvlády mají podle TVN 24 posílit obranyschopnost spojenců na východním křídle NATO v souvislosti s pokračujícím soustřeďováním ruských vojsk u hranic s Ukrajinou. Americké stíhačky mají spolupracovat s polskými a dánskými stroji F-16, které již zajišťují ochranu Pobaltí z litevské základny Siauliai.

Foto: Czarek Sokolowski, ČTK/AP

Před americkými stíhačkami dorazil v neděli do Polska letoun s další americkou vojenskou technikou a vojáky.

Zapojení amerických stíhaček a pilotů je důkazem solidarity v Severoatlantické aliance, uvedl velitel amerického letectva v Evropě a Africe generál Jeffrey Harrigian

Slovenský parlament schválil obrannou dohodu s USA

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám