Hlavní obsah

Ukrajině vadí ruské námořní manévry, znemožní plavbu obchodních lodí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Ukrajinské ministerstvo zahraničí se ohradilo proti ruskému rozhodnutí uzavřít kvůli námořnímu cvičení části Černého a Azovského moře i Kerčský průliv. Označilo to za projev hybridní války. Kerčský průliv je klíčový pro propojení ukrajinského přístavu v Mariupoli s Černým mořem.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ruské válečné lodě míří na manévry do Černého mořeVideo: Reuters

 
Článek

„Takovéto agresivní činy Ruské federace, která zapadají do konceptu hybridní války proti Ukrajině, jsou nepřijatelné,“ uvedlo ukrajinské ministerstvo ve čtvrtečním prohlášení s tím, že jde o ignoraci norem a principů mezinárodního práva včetně Charty OSN a Úmluvy OSN o mořském právu.

Foto: Vadim Ghirda, ČTK/AP

Ukrajinská loď hlídkující v Azovském moři

„Bezprecedentní rozsah manévrů činí prakticky nemožnou plavbu v obou mořích. V podstatě je to vážná a neoprávněná komplikace mezinárodní lodní dopravy, zejména obchodní, které může mít za následek značné ekonomické a společenské dopady, zejména na ukrajinské přístavy,“ upřesnilo důvody výhrad ukrajinské ministerstvo zahraničí.

Rusko vrátilo Ukrajině zadržené lodě

Evropa

Podobné napětí bylo i v případě předchozích ruských manévrů u Krymu. V září 2017 dokonce ruská loď u Kerčského mostu narazila do ukrajinského remorkéru, Kyjev tehdy schválil vyhlášení válečného stavu. Přístup do Azovského moře pod Kerčským mostem Moskva uvolnila až na počátku prosince 2018.

Foto: Mapy.cz

 

Napětí trvá od roku 2014, kdy Rusko anektovalo Krym. Problémy vznikají na moři, protože Rusko automaticky začalo považovat vody okolo Krymu za své výsostné.

Rusové nám blokují přístavy, vyšlete své lodě, vyzval NATO ukrajinský prezident

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám