Hlavní obsah

V podpoře Ukrajiny zůstáváme jednotní, ujistili ministři zahraničí zemí G7

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio

Ukrajina získala od skupiny ekonomicky nejvyspělejších zemí světa ujištění o pokračující podpoře v obranné válce proti Rusku navzdory tomu, že globální pozornost světa je nyní upřena na Blízký východ.

Foto: Efrem Lukatsky, ČTK/AP

Ukrajina získala od nejvyspělejších států světa ujištění o pokračující podpoře. Ilustrační snímek

Článek

Ministři zahraničí ekonomicky nejvyspělejších zemí světa G7 ve středu v Tokiu ujistili, že zůstanou jednotní v podpoře Ukrajiny, která od loňského roku čelí ruské invazi. Učiní tak i přes současnou situaci na mezinárodním poli, uvedli na závěr dvoudenní schůzky v Tokiu s odkazem na konflikt mezi Izraelem a palestinským radikálním hnutím Hamás, napsala agentura AFP.

Vrcholní diplomaté zemí G7, kam patří Francie, Itálie, Japonsko, Kanada, Německo, Spojené království a Spojené státy, také uvedli, že budou pokračovat v zavádění „přísných sankcí“ vůči Moskvě a urychlí ukrajinské krátkodobé i dlouhodobé snahy o obnovu země.

Ukrajina, která bojuje s ruskou armádou už téměř 21 měsíců, se v současnosti obává útlumu podpory ze strany spojenců vzhledem k pokračujícímu konfliktu na Blízkém východě, na který se upnula globální pozornost. I přes tuto válku se závazek pomoci Ukrajině „nikdy nevyčerpá“, píše v prohlášení zveřejněném japonskou diplomacií její šéfka Jóko Kamikawaová.

Ministři zemí G7 se mají během středy také vyjádřit k Hamásu a Izraeli. Podle diplomatických zdrojů AFP se pokusí sjednotit stanovisko a vyzvat k  humanitárnímu klidu zbraní a k dovozu humanitární pomoci do Pásma Gazy. To ovládá Hamás, který z tohoto území 7. října zaútočil na Izrael.

Signál Putinovi. Členské země G7 mají nabídnout Ukrajině dlouhodobé bezpečnostní záruky

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám