Hlavní obsah

Signál Putinovi. Členské země G7 mají nabídnout Ukrajině dlouhodobé bezpečnostní záruky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Během summitu NATO, který se koná v úterý a ve středu ve Vilniusu, mají ekonomicky nejvyspělejší země ze skupiny G7 ratifikovat bezpečnostní dohodu s Ukrajinou, uvedla ve středu stanice BBC s odvoláním na slova britského premiéra. Dohoda má zahrnovat dodávky zbraní, výcvik a sdílení zpravodajských informací.

Foto: Andrew Caballero-Reynolds, Reuters

Britský premiér Rishi Sunak ve Vilniusu mezi generálním tajemníkem NATO Jensem Stoltenbergem a litevským prezidentem Gitanasem Nausedem

Článek

Britský premiér Rishi Sunak řekl, že dohoda by vyslala „silný signál“ ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi.

Zpráva se objevila poté, co ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj kritizoval NATO za to, že neposkytlo jeho zemi termín, kdy bude moci vstoupit do Severoatlantického paktu. Sunak zdůraznil, že spojenci Kyjeva urychlují formální opatření mající „dlouhodobě chránit Ukrajinu“.

„Nemůžeme sledovat opakování toho, co se stalo na Ukrajině, a tato deklarace znovu potvrzuje náš závazek zajistit, že nebude nikdy znovu ponechaná zranitelná vůči této ruské brutalitě,“ dodal britský premiér k deklaraci zemí G7.

Ukrajina si zaslouží členství v NATO, řekl Erdogan

Zahraniční

Kancelář britského premiéra uvedla, že Británie hrála hlavní roli v dohodě o podpoře Ukrajiny ze strany zemí skupiny G7. Tato dohoda ale nezahrnuje klauzuli, že v případě napadení signatáři přijdou Ukrajině na pomoc, podotkla BBC.

Sunak zdůraznil, že i postoj, který zaujala Severoatlantická aliance, kdy podporuje „cestu k členství v NATO“ a přijetí Ukrajiny, „až splní podmínky“ a „členské země budou souhlasit“, by mohl vyslat jasné poselství ruskému prezidentovi a „vrátit do Evropy mír“.

Kyjev akceptuje, že nemůže vstoupit do NATO během války, protože to by znamenalo okamžité zatažení Aliance do konfliktu, ale chce, aby se tak stalo co nejdříve po konci bojů. Do NATO však mohou být přijímány pouze země, které mají pod kontrolou své území.

Ukrajina bude členem NATO, řekl Stoltenberg. Aliance souhlasí se zkrácením cesty ke členství

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám