Hlavní obsah

V Německu vznikla nová levicová strana

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BERLÍN

Německá levice v pátek spojila své síly pro zářijové předčasné parlamentní volby. Utvořila novou levicovou stranu WASG. Tvoří ji sociální demokraté a odboráři nespokojení s politikou kancléře Schrödera, a reformní komunisté ze Strany demokratického socialismu PDS. Předloží společnou kandidátku.

Článek

Rozhodnutí musí ještě o víkendu schválit vedení obou stran. Již nyní se ale obě formace ujistily o vzájemné podpoře. Bývalý předseda Sociálnědemokratické strany Německa SPD Oskar Lafontaine v televizi prohlásil, že vznikne-li takové spojenectví, stane se "přirozeně okamžitě jeho členem".

Levice tedy může počítat se dvěma populárními osobnostmi německé politiky: s Oskarem Lafontainem, který by měl získat hlasy především na západě země, a s charismatickým lídrem postkomunistické Strany demokratického socialismu (PDS) Gregorem Gysim, která má podporu především na východě.

Oskar Lafontaine byl členem SPD 39 let. Stranu opustil po zemských volbách v Severním Porýní-Vestfálsku letos v květnu, které přinesly SPD tvrdou porážku v její tradiční baště. Bývalý ministr financí první Schröderovy vlády se v roce 1999 zřekl všech svých funkcí na protest proti Schröderově ekonomické a sociální politice.

 Cílem obou stran je získat v zářijových předčasných volbách, jejichž přesné datum zatím nebylo stanoveno, nejméně pět procent hlasů, či alespoň tři přímé mandáty, což v obou případech umožňuje vytvořit parlamentní frakci. V případě spojení ale obě formace chtějí získat osm až deset procent hlasů.

 "SPD se tolik posunula doprava, že na levici vzniklo dosti prostoru, a ten chceme zaujmout," řekl představitel WASG Klaus Ernst.

Nové spojenectví PDS a WASG rozhodně způsobí vážné problémy sociálním demokratům, jejichž obliba už nyní klesá. Podle dnešní ankety televizní stanice ZDF je pro novou alianci připraveno hlasovat dokonce 18 procent voličů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám