Hlavní obsah

V Německu je po bouřkách omezená železniční doprava. A lijáky ještě nekončí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německo zažilo v noci na pátek kvůli rozmarům počasí bouřlivou noc a řádění živlu ještě nekončí. Německá meteorologická služba (DWD) varovala, že také během pátku musí sever a severozápad země počítat se silnými lijáky.

Bouřky v NěmeckuVideo: AP

 
Článek

V souvislosti s počasím hasiči vyjížděli k popadaným stromům či vytopeným domům, oproti očekáváním ale zatím - podobně jako v Česku - větší škody hlášeny nejsou, stejně jako nejsou zprávy o zraněných.

V dolnosaském městě Braunschweig vyjížděli hasiči ve více než sto případech, aby pomohli lidem odčerpat vodu ze sklepů.

Na videozáznamech jsou vidět zaplavené ulice a mnohé obchody. Na některých místech uvízla auta a tramvaje. Podobné obrázky odvysílala televize i z hesenského města Kassel.

Meteorologové řeší, proč výstraha před extrémními bouřemi nevyšla

Počasí

V okrese Neuwied ve spolkové zemi Porýní-Falc spadl vyvrácený strom na jedoucí auto. „Při dalším zásahu bylo nutné vyprostit lidi z vozidla v zaplaveném podjezdu,“ uvedla místní centrála záchranného systému.

Stromy padaly na auta také na předměstí Frankfurtu nad Mohanem Sindlingen. „Mnohé z nich těžce poškodily, ale lidé měli štěstí,“ potvrdil mluvčí místních hasičů. V Berlíně blesk zapálil rodinný dům, plameny se ale podařilo uhasit.

Deník Bild ve čtvrtek večer informoval o nepotvrzených zprávách o tornádu v hesenském Waldeck-Frankenbergu, kde bouře poničila střechy, převracela auta a pustošila širší okolí. Ostatní regiony Spolkové republiky přežily dosavadní bouře bez závažnějších následků.

V hornobavorském Valley padaly kroupy o velikosti golfových míčků, ale žádné škody policie nehlásila. Podobně tomu bylo v rakouském Salcburku.

Foto: Profimedia.cz

Na předměstí Frankfurtu nad Mohanem se vyvrátil strom na auto.

Bouře si ale vynutila citelná omezení v železniční dopravě. Uzavřena byla například vysokorychlostní trať mezi Berlínem a Hamburkem stejně jako řada tras ve spolkových zemích Hesensko, Dolní Sasko a Severní Porýní-Vestfálsko. Spolkové dráhy (DB) nabízely uvízlým cestujícím přenocování ve vagonech.

Podle DWD je i nutné v pátek očekávat „z části silné a několikahodinové lijáky“ s tím, že srážky se budou pohybovat mezi 30 až 90 litry na metr čtvereční. Varování se týká hlavně Dolního Saska Meklenburska. Na východě a jihovýchodě se mohou objevit bouřky s vydatnými dešti už jen ojediněle, dodali meteorologové.

V Německu udeřilo tornádo. Centry některých měst se kvůli vodě na silnicích nedalo projet

Evropa
Foto: Profimedia.cz

Hasiči vyjížděli také do zaplavených ulic v Duisburgu ve spolkové zemi Severní Porýní-Vestfálsko.

Foto: Profimedia.cz

Bad Berleburg, Německo. Kroupy mají i 4,5 centimetru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám