Hlavní obsah

V Německu udeřilo tornádo. Centry některých měst se kvůli vodě na silnicích nedalo projet

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Bouře provázející tlakovou níži Lambert, která ovlivňuje počasí v Evropě, dorazily ve čtvrtek vpodvečer do Německa. Na sociálních sítích se objevují videa, která zachycují, jak v Německu udeřilo tornádo. Problém mají občané našich západních sousedů i se záplavami, například centrem Braunschweigu či Kasselem se kvůli vylitým řekám téměř nedá projet.

Bouřky v NěmeckuVideo: AP

 
Článek

Na bouřky v Německu upozornili i čeští meteorologové. „V Německu už je situace řádně rozjetá,“ napsali ve čtvrtek odpoledne.

U durynského Waldecku se vytvořila supercela a objevily se obavy, že se tam vytvoří tornádo.

V Kasselu řádění živlů začalo půlhodinovým krupobitím. Jednotlivé kroupy přitom podle skupiny Unwetter-Freaks dosahovaly až pěti centimetrů, rychlost větru se blížila osmdesáti kilometrům za hodinu.

Pás bouřek postupuje přes celé Německo na východ a sever, hlásí němečtí meteorologové.

List Süddeutsche Zeitung upozornil, že podle předpovědi budou přívalové deště provázející tlakovou níži Lambert sužovat především Severní Porýní -Vestfálsko a jižní část Porýní-Falce.

Podle listu se předpovědi naplnily v pásu, který se táhne od Cách a dolního Porýní přes Düsseldorf a Porúří až po Münster a Bielefeld.

Německé dráhy večer varovaly před omezením vlakové dopravy „ve velkých částech země“. Společnost zrušila podle stanice webu Tagesschau.de některé spoje plánované na noc ze čtvrtka na pátek.

Foto: Profimedia.cz

Bad Berleburg, Německo. Kroupy mají i 4,5 centimetru

Němečtí meteorologové očekávali, že během tří hodin může večer spadnout až 80 litrů srážek na metr čtvereční, ve výjimečných případech až 100 litrů na metr čtvereční.

Hrozba bouře přiměla pořadatele v dolnosaském Lingenu odřekli večerní koncert Stinga.

Před bouřkami tento týden opakovaně varují i meteorologové v Česku; ti tentokrát upozornili, že ve čtvrtek večer a během noci na pátek mohou být i extrémně silné. Na západě České republiky nelze vyloučit ani vznik tornád.

„Večer nelze vyloučit, zejména v Plzeňském a Karlovarském kraji, vznik tornáda,“ upozornil ČHMÚ s tím, že se podobně jako ve středu mohou vyskytovat i supercely.

Bouřky budou extrémní, hrozí tornáda. Platí nejvyšší možný stupeň výstrahy

Počasí
Foto: Fricke Helmut, ČTK

Hasiči odstraňují spadlý strom na silnici L3004 v přírodním parku Taunus v Hesensku

Reklama

Výběr článků

Načítám