Hlavní obsah

Meteorologové řeší, proč výstraha před extrémními bouřemi nevyšla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Síla bouřek, které ve čtvrtek večer a během noci na pátek zasáhly Českou republiku, nenaplnila očekávání meteorologů. Ti varovali před rizikem extrémních bouřek doprovázených poryvy větru, krupobitím a přívalovými srážkami. Bouřky sice do Česka dorazily, ale později, než modely předpokládaly. Byly také výrazně slabší.

Detekce blesků v noci na pátekVideo: ČHMÚ

 
Článek

Podle meteorologů v atmosféře byly podmínky pro vznik velmi silných bouřek.

„Výstraha nicméně nevyšla, jak jsme očekávali. Analyzujeme příčiny, nicméně hlavním problémem byla asi mocnost zádržné vrstvy, která dovolila spustit konvekci v Bavorsku relativně pozdě,“ uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Velmi silné bouřky s intenzivními supercelami se tak ve čtvrtek večer vytvářely v Bavorsku i v dalších částech Německa, kde napáchaly nemalé škody.

V Německu je po bouřkách omezená železniční doprava. A lijáky ještě nekončí

Zahraniční
Foto: Český hydrometeorologický ústav

Bouřky ve čtvrtek večer na radarových odrazech

Ačkoli výstraha uváděla, že by bouřky měly dorazit do západních oblastí Česka již vpodvečer, první dorazily až výrazně později kolem 22. hodiny, což mělo za následek jejich sníženou sílu a intenzitu. Pro vznik silných bouřek chyběla též výraznější podpora střihu větru v atmosféře.

„Bohužel iniciace konvekce je při předpovědi bouřek největším oříškem,“ konstatovali meteorologové nevyzpytatelnost chování počasí a na Twitteru přidali snímek supercely na Tachovsku, která na radarech vykazovala znaky rotace a mohla vyústit i ve vznik tornáda, které výstrahy rovněž zmiňovaly.

„Bohužel/bohudíky příroda bude vždy na krok před námi,“ reagovali meteorologové na výtky, že lidi zbytečně vystrašili.

Bouřky tak přes naše území prošly, ale na rozdíl od sousedního Německa nenapáchaly výraznější škody. Hasiči zejména na západě Čech tak zasahovali nejčastěji u polámaných a popadaných stromů.

V Plzeňském kraji měli hasiči do rána kvůli bouřkám čtyři desítky výjezdů. Krom polámaných stromů museli odklízet i popadané lampy v obci Babylon. Dvě desítky výjezdů měli též v Ústeckém kraji.

„V průběhu noci hasiči zasahovali u dvanácti události, kdy se ve většině případů jednalo o likvidaci spadlých stromů či větví na komunikace. Ve třech případech pak řešili ochranu domů před přitékající vodou. Nemáme hlášené žádné zranění v souvislosti s počasím,“ napsali krajští hasiči z Karlovarského kraje na facebooku. Ve středočeském kraji zasáhli nejsilnější bouřky Rakovnicko.

V pátek by již měla být situace klidná. Odpolední maxima se budou pohybovat od 18 °C na západě po 29 °C na východě. Foukat by měl čerstvý vítr, který může mít v Krušných horách rychlost kolem 70 kilometrů v hodině.

Bouřka v Litoměřicích a Karlových VarechVideo: Kristýna Lučná, Rudolf Voleman, Právo

Českem se přehnaly bouřky

Počasí

Reklama

Výběr článků

Načítám