Hlavní obsah

V minulosti šéfoval ochraně hranic EU, teď kandiduje za stranu Le Penové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za francouzskou krajně pravicovou stranu Národní sdružení (RN) Marine Le Penové bude v červnových volbách do Evropského parlamentu kandidovat bývalý šéf ochrany vnějších hranic EU Fabrice Leggeri. Šance na zvolení má vysoké, protože figuruje na třetím místě listiny uskupení, které je podle aktuálních průzkumů ve Francii nejpopulárnější.

Foto: Profimedia.cz

Fabrice Leggeri na snímku z roku 2021, kdy ještě stál v čele Frontexu.

Článek

Leggeri, který stál v čele agentury Evropské unie pro ochranu vnějších hranic (Frontex) v letech 2015 až 2022, ale kvůli skandálu kolem vytlačování migrantů z EU musel odstoupit, potvrdil svou kandidaturu v rozhovoru pro francouzský nedělník Le Journal du Dimanche.

Pětapadesátiletý Leggeri řekl, že RN má konkrétní plán, jak zvládnout migrační krizi, a také kapacitu jej naplnit. „Jsme odhodláni bojovat proti migrační záplavě, kterou Evropská komise a eurokraté nepovažují za problém, ale spíše za projekt. Mohu to dosvědčit,“ zdůraznil Leggeri.

Evropské volby, které se ve Francii uskuteční 9. června, podle něj představují „jedinečnou příležitost vrátit Francii a Evropu na správnou cestu“. „Proto se připojuji ke kandidátce RN,“ dodal Leggeri.

Skončil kvůli skandálu

V čele Frontexu stál celkem sedm let. Před dvěma lety ale musel funkci opustit, když se stal terčem kritiky ze strany nevládních organizací a levice kvůli údajnému krytí nelegálních praktik řecké pohraniční stráže při navracení žadatelů o azyl. Zajímal se o něj také Evropský úřad pro boj proti podvodům (OLAF).

Hlavním kandidátem RN pro evropské volby je šéf strany Jordan Bardella, dosavadní europoslanec. Nejznámější tváří strany je ale Le Penová, která je nyní poslankyní francouzského parlamentu a netají se prezidentskými ambicemi.

Le Penová nakukuje do prezidentského paláce

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám