Hlavní obsah

V Koreji řádí Anonymous, Kimovi nakreslili tvář prasete

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soul

Hackeři ze skupiny Anonymous Korea napadli severokorejský účet na Twitteru a Flickru, kam umístili podobu Kim Čong-una s prasečím rypákem. Současně zveřejnili jména 2000 obyvatel Jižní Koreje, kteří byli přihlášeni na čínskou stránku Uriminzokkiri se severokorejskou propagandou. Podle zákona o národní bezpečnosti z 50. let mohou být stíháni za podvratné činy proti Jižní Koreji.

Foto: Profimedia.cz

Obrázek hledaného Kima s prasečím rypákem

Článek

Web Uriminzokkiri (Náš lid jednotně) sídlí v Číně a má stránky plné protijihokorejské a antiamerické propagandy. Určen je pro Jihokorejce.

„Žalobci uvedli, že předtím, než se rozhodnou o případných právních krocích, si ověří, zda majitelé e-mailových účtů neprováděli nějakou protistátní aktivitu,“ uvedla jihokorejská tisková agentura Jonhap. Antikomunistický zákon byl zaveden koncem 40. let s cílem zastavit komunistickou infiltraci. Dosud je platný, i když už nehrozí vysoké tresty jako dříve, kdy se podle něj mohl vynést rozsudek smrti.

I ultrakonzervativní skupina kolem webu Ilbe už začala pátrat po identitě majitelů účtů, aby zveřejnila jména těch, kdo sympatizují se Severní Koreou. Mnozí ale mají tyto stránky subskribovány ze studijních důvodů.

Foto: Profimedia.cz

Obrázek hledaného Kima s prasečím rypákem

Hackeři také na severokorejský účet na Flickru umístili obrázek, na němž pátrají po vůdci Kim Čong-unovi. Má přidělaný prasečí rypáček a uši a na rozhalené hrudi vytetovaného myšáka Mickeyho. Nabízí odměnu za jeho dopadení ve výši miliónu dolarů. Pod obrázkem je napsáno zdůvodnění: "Ohrožování světového míru mezikontinentálními balistickými raketami a jadernými zbraněmi - plýtvání penězi, zatímco jeho lidé hladoví k smrti."

Ze severokorejského účtu na Twitteru pak přicházela zpráva s lakonickým oznámením hackerského útoku a s odkazy na napadené severokorejské internetové stránky.

Účet na Twitteru, který KLDR spustila v roce 2010, má v současnosti více než 13 000 stoupenců. Severní Korea obvykle využívá sociální sítě k opěvování svého systému a vůdce a také k přeposílání zpráv státní tiskové agentury KCNA.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám