Hlavní obsah

Američané poslali do Jižní Koreje další neviditelné letouny

• Aktualizováno

Spojené státy se rozhodly demonstrovat své spojenectví s Jižní Koreou společným cvičením, na něž vyslali v Japonsku dislokované "neviditelné" stíhačky F-22 Raptor. KLDR v posledních týdnech eskaluje napětí a stupňuje výhrůžky vůči svému jižnímu sousedovi i jeho spojencům.

Foto: Reuters

Letouny F-22 Raptor

Článek

"(Severní Korea) nedosáhne ničeho vyhrožováním nebo provokacemi, které ji budou jen dále izolovat a které budou podkopávat mezinárodní úsilí o zajištění míru a stability v severovýchodní Asii," uvedlo v pondělí americké vojenské velitelství v Jižní Koreji.

BEZ KOMENTÁŘE: Stíhačky F-22 na archivních záběrechVideo: vimeo.com

USA před třemi dny vyslaly k cvičnému přeletu nad Jižní Koreu dva své bombardéry B-2, které jsou rovněž vybaveny technologií stealth znesnadňující zachycení radary a které jsou schopny nést jaderné pumy. Jednalo se prý o "odstrašující misi". [celá zpráva]

Stíhačky F-22, které jsou "neviditelné" pro běžné radary, přiletěly na americkou leteckou základnu Osan z Japonska.

Cvičení potrvá celý měsíc

USA a Jižní Korea zahájily společná pozemní, námořní a letecká cvičení již 1. března a pokračovat mají až do 30. dubna. Konají se v době zvýšeného napětí v regionu, jež v únoru vyvolala třetí severokorejská jaderná zkouška.

Foto: Lee Jae-won, Reuters

Jihokorejští vojáci poblíž demilitarizované zóny oddělující Severní a Jižní Koreu

Soul a Washington pořádají rozsáhlé společné manévry každoročně. Letos se jich účastní asi 10 000 amerických vojáků a 200 000 příslušníků jihokorejské armády.

Přestože spojenci každoročně opakují, že manévry jsou obranné povahy, KLDR je pokaždé odsoudí jako nácvik americké invaze na Sever s cílem svržení komunistického režimu.

USA mají v Jižní Koreji přes 28 000 vojáků. Významná americká vojenská přítomnost v oblasti se datuje od korejské války z let 1950 až 1953, která skončila pouze příměřím, nikoli podpisem řádné mírové smlouvy.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám