Hlavní obsah

V Afghánistánu se produkce máku pro výrobu opia propadla o 95 procent

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Produkce máku pro výrobu opia se v Afghánistánu letos ve srovnání s loňskem propadla o 95 procent. S odkazem na nově zveřejněné údaje Úřadu OSN proti drogám a zločinu (UNODC) to v neděli napsala agentura Reuters. Vůdce vládního hnutí Tálibán loni pěstování máku zakázal, letos se tato rostlina objevila jen na zhruba 11 tisících hektarech polí, v roce 2022 to bylo přes 230 tisíc hektarů.

Foto: Rahmat Gul, ČTK/AP

Afghánci sklízející v květnu surové opium (ilustrační foto)

Článek

Tálibán, který se v zemi dostal k moci v roce 2021, zákaz pěstování máku tvrdě vymáhá a postihuje zemědělce, kteří se mu vzepřou. Celková produkce máku kvůli tomu klesla z 6 200 tun v roce 2022 na letošních 333 tun.

„V následujících měsících Afghánistán nutně potřebuje velké investice do udržitelného živobytí pro farmáře, kteří teď musejí hledat jiné příležitosti než opium,“ uvedla šéfka UNODC Ghada Walyová.

Její úřad upozornil také na to, že prudký pokles v dodávkách opia, které v minulosti v globálním měřítku až z 80 procent pocházelo právě z Afghánistánu, může způsobit snížení užívání této drogy, která je i surovinou pro výrobu heroinu. Nedostatek opia na trhu ale může vést i k tomu, že se řada lidí uchýlí k syntetickým opiátům, jako je například fentanyl.

Afghánští zemědělci bez zisků za prodej máku přišli o tržby ve výši zhruba jedené miliardy dolarů (23 miliard korun) a hrozí jim pád do chudoby, uvedla agentura AP. Vývoz opia v minulosti tvořil asi devět až 14 procent HDP země.

Tálibán v tichosti zrealizoval největší protidrogovou operaci v historii lidstva

Svět

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám