Hlavní obsah

Útočník z bavorského vlaku se za Afghánce zřejmě jen vydával, myslí si policie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vyšetřovatelé mají pochybnosti o tom, zda útočník, který ve vlaku v Bavorsku zranil v pondělí pět lidí, skutečně pocházel z Afghánistánu, jak při příchodu do Německa jako žadatel o azyl uvedl. S odvoláním na své zdroje o tom ve středu informovala televize ZDF s tím, že jeho původ mohl být pákistánský.

Foto: Reuters Tv, Reuters

Záběr z videa, na kterém je údajný afghánský utečenec a vyhrožuje, že spáchá sebevražedný atentát

Článek

Pochybnosti vyvolává videonahrávka, na které útočník identifikovaný jako 17letý Afghánec ohlašuje, že spáchá teroristický čin. Hovoří sice paštunsky, což je úřední jazyk v Afghánistánu, používá však obraty běžné v Pákistánu, jehož část obyvatel tímto jazykem rovněž mluví.

Pákistánské varianty jsou pak patrné především u slov jako sebevražda, vláda, armáda či muslimové. O pákistánské výslovnosti paštunštiny jsou podle ZDF přesvědčeni i jazykoví odborníci, kteří záznam prověřovali.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Mladík na videu slibuje, že spáchá sebevražedný atentátVideo: Reuters

Policisté při domovní prohlídce u mladíka navíc nalezli neupřesněný pákistánský dokument.

Vyšetřovatelé proto nevylučují, že se útočník vydával za Afghánce, aby v Německu zvýšil svou šanci na přiznání uprchlického statusu.

Tři možné motivy 

V současné době vychází policie podle ZDF ze tří možných motivů. Tím prvním mohla být náhlá radikalizace ze vzteku poté, co se dozvěděl o zabití svého přítele v Afghánistánu.

Druhou možností je, že radikalizován byl již delší dobu, své chování ale dosud úspěšně maskoval. Třetí variantou je pak to, že do Německa cestoval záměrně, aby zde útok spáchal. To se ale policii zdá jako nepravděpodobné.

Na videu se muž přihlásil k radikálnímu hnutí Islámský stát (IS). Záznam zveřejnila IS prostřednictvím své agentury Amak.

Jak se mluví v Afghánistánu a Pákistánu

Přestože se jazyky Afghánistánu a Pákistánu píšou zprava doleva arabským písmem, nejsou se semitskou arabštinou nijak příbuzné. To už mají blíže češtině, protože patří stejně jako slovanská jazyková větev do indoevropské jazykové rodiny.

Paštština (paštó) - jihoíránský jazyk Paštunů, kterým se mluví zhruba 60 procent lidí v Afghánistánu a další v Pákistánu a Balúčistánu. Celkem zhruba 35 miliónů mluvčích.

Daríjština (darí) - afghánské nářečí perštiny rozšířené hlavně v centrální a severní části země příbuzné tádžičtině.

Urdština (urdu) - indoíránský jazyk příbuzný blízce hindštině s kořeny v sanskrtu. Kromě Pákistánu jím hovoří i muslimské menšiny v Indii.

Mladík v pondělí večer ve vlaku jedoucím do Würzburgu sekyrou a nožem vážně zranil čtyři členy rodiny z Hongkongu, dva zranění nadále zůstávají v ohrožení života. Při útěku z vlaku lehce zranil ještě chodkyni. Policie při zásahu útočníka zastřelila.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám