Hlavní obsah

USA vetovaly rezoluci žádající OSN o ochranu Arafata

Novinky, ČTK, Břetislav Tureček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK

USA v úterý večer na zasedání Rady bezpečnosti vetovaly návrh rezoluce žádající OSN, aby zajistila bezpečnost palestinského vůdce Jásira Arafata. Text také vyzýval Izrael, aby Arafatovi přestal vyhrožovat vyhoštěním. Jak uvedl velvyslanec USA v OSN John Negroponte, USA rezoluci vetovaly, neboť text výslovně neodsuzoval militantní skupiny jako Hamás.

Foto: Policie ČR

Ilustrační foto

Článek

Hlasování se zdržely Velká Británie, Německo a Bulharsko a 11 členů hlasovalo pro přijetí dokumentu.

Negroponte zdůraznil, že jeho země nepodporuje odstranění nebo nucené vysídlení Jásira Arafata. Je přesvědčena, že diplomatická izolace je tou nejlepší cestou.

Nesouhlas USA s vyhoštěním není tak silný

Izraelský deník The Jerusalem Post již včera ale upozornil, že Spojené státy se nestavějí proti vyhoštění Arafata z okupovaných území tak striktně, jak by se zdálo z veřejných vyjádření amerických činitelů. List napsal, že Arafat by měl odejít v rámci politického ujednání, a nikoli násilnou cestou, jak hrozí někteří izraelští politici.

Američané prý již Izraelcům diskrétně naznačili, že pokud židovský stát doprovodí odstranění Arafata opatřeními naznačujícími, že "to tak bude pro Palestince lepší", USA ustoupí od dosavadní pozice a nebudou Arafatovu vyhoštění bránit.

Arafat je překážkou míru

Washington podobně jako Izrael vidí v Arafatovi důležitou překážku v uklidnění situace na Blízkém východě. Přesto se veřejně od možnosti odstranit ho distancuje. "Dopady by nebyly pro nikoho dobré," uvedl v neděli americký ministr zahraničí Colin Powell v rozhovoru pro televizi Fox.

List The Jerusalem Post však upozornil na další část interview, kde Powell naznačuje ochotu kývnout na Arafatův exil, pokud půjde o výsledek diplomacie, a nikoli vojenské operace. "Otázkou je, jak Arafat ze scény odejde. Pokud to bude výsledek izraelské akce, nemyslím, že by to pomohlo cestovní mapě," podotkl Powell.

Palestinci navrhli další příměří

Arafatův bezpečnostní poradce Džibríl Radžúb včera v Izraelském rozhlase hebrejsky řekl obyvatelům židovského státu, že palestinský vůdce navrhuje časově neomezené a oboustranné příměří."Jsme připraveni vyhlásit všeobecné příměří, ale musí být vzájemné. Bez vzájemnosti nebude ničeho dosaženo," řekl politik, který se naučil hebrejsky v izraelských věznicích.

Zatímco palestinská strana by prý podle tohoto návrhu zastavila útoky, Izrael by musel ustat s výpady na okupovaná území a vraždami palestinských radikálů, s blokádami obyvatel a výstavbou bezpečnostního plotu a židovských osad. Palestinský vyjednávač Sáib Irikát později prohlásil, že jde o nabídku sdílenou celým palestinským vedením. Izraelští činitelé ale palestinskou iniciativu zatím odmítají.

Anketa

Měla by se podle vás OSN postarat o bezpečnost Jásira Arafata?
ano
40,2 %
ne
59,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 92 čtenářů.

Reklama

Související články

RB OSN vyzvala Izrael, aby nevyhostil Arafata

Rada bezpečnosti OSN se dnes obrátila na izraelskou vládu s výzvou, aby "neuváděla v činnost" své rozhodnutí vyhostit předsedu palestinské samosprávy Jásira...

Z Izraelců vyprchalo odhodlání zabít Arafata

Po bouřlivé mezinárodní kritice, kterou vyvolal záměr izraelské vlády "odstranit" šéfa palestinské samosprávy Jásira Arafata z jeho sídla v Ramalláhu, označil...

Výběr článků

Načítám