Hlavní obsah

RB OSN vyzvala Izrael, aby nevyhostil Arafata

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK

Rada bezpečnosti OSN se dnes obrátila na izraelskou vládu s výzvou, aby "neuváděla v činnost" své rozhodnutí vyhostit předsedu palestinské samosprávy Jásira Arafata.

Foto: Robert Schernstein
Článek

Britský velvyslanec Emyr Jones Parry, který tento měsíc zastává úřad předsedy Rady bezpečnosti, zdůraznil, že izraelské rozhodnutí "by nepřispělo ke zlepšení situace" na Blízkém východě. Současně se obrátil na oba znepřátelené tábory blízkovýchodního konfliktu, aby "jednaly s nejvyšší zdrženlivostí".

"Rozhodnutí Izraele vyhostit Arafata nepřispívá ke zlepšení situace a nesmí být uvedeno v činnost", citoval britský diplomat z prohlášení, které k této věci RB OSN přijala.

Konzultace Rady bezpečnosti, která se sešla na žádost arabských zemí, byly dočasně přerušeny a má se v nich pokračovat v pondělí.

Skupina arabských států předložila na schůzi rady návrh rezoluce, která požaduje, aby Izrael jako "okupační síla upustil od jakéhokoli kroku směřujícího k deportaci zvoleného předsedy palestinské samosprávy a aby přestal ohrožovat jeho bezpečnost".

Záměr Izraele neschvalují Spojené státy ani Evropská unie. Bílý dům varoval Izrael před následky případného vyhostění Arafata, které by podle USA jen dalo palestinskému předákovi větší prostor k působení.

Izraelská vláda dala sice k vyhoštění zelenou, ale nehodlá tak učinit okamžitě. Arafat je podle Izraele odpovědný za pokračující terorismus palestinských skupin proti židovskému obyvatelstvu.

Související články

Výběr článků

Načítám