Hlavní obsah

Z Izraelců vyprchalo odhodlání zabít Arafata

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TEL AVIV

Po bouřlivé mezinárodní kritice, kterou vyvolal záměr izraelské vlády "odstranit" šéfa palestinské samosprávy Jásira Arafata z jeho sídla v Ramalláhu, označil v pondělí její ministr zahraničí Silvan Šalom tento cíl za "nikoliv bezprostřední". Zároveň se distancoval od prohlášení vicepremiéra Ehuda Olmerta, který nazval "jednou z možností zabití Arafata". Olmert prý vyjádřil jen svůj osobní názor.

Foto: Policie ČR

Peníze vydělané prodejem drogy

Článek

Šalom neoznámil žádný konkrétní časový plán pro další postup proti Arafatovi. Řekl však, že dokud bude Arafat u moci, nebude existovat naděje na mír s Palestinci. "Arafat je v oblasti od roku 1994 - téměř deset let - a myslím si, že mezinárodní společenství dnes více než jindy chápe, že je překážkou pro mír," řekl Šalom, který se již dříve vyslovil pro vyhoštění Arafata z Izraele.

Olmert označil o víkendu zabití Arafata - vedle jeho naprosté izolace -za jednu z možností dosažení klidu v oblasti. Zabití šéfa palestinské samosprávy přitom obhajoval jako morální otázku.

Státy světa nesouhlasí

Americký ministr zahraničí Colin Powell v televizi Fox News prohlásil, že jeho vláda odmítá jak zabití Arafata, tak i jeho vyhoštění. Negativní účinky takových kroků především na arabský a muslimský svět jsou podle něj snadno představitelné. Čtvrteční rozhodnutí izraelské vlády o Arafatově vyhoštění kritizovaly také mnohé další státy světa.

Také Rusko a Evropská unie jako spoluautoři cestovní mapy, jež má Blízký východ dovést k míru, varují, že Arafatova likvidace by pohřbila vyhlídky na klid v oblasti.

RB OSN chystá výzvu Izraeli

Plánované zasedání Rady bezpečnosti OSN, jež se má zabývat izraelským rozhodnutím o Arafatovi, označil za pokrytectví izraelský velvyslanec při OSN Dan Gillerman. Podivil se nad tím, jak to, že se Rada zabývá izraelským záměrem, ale nezabývá se palestinskými sebevražednými útoky na cíle v Izraeli.

Členové Rady bezpečnosti mezitím vyzvali strany blízkovýchodního konfliktu ke zdrženlivosti a k dodržování závazků vyplývajících z tzv. cestovní mapy. Rada má na svém zasedání projednat návrh rezoluce vyzývající Izrael ke zrušení jeho rozhodnutí o vyhoštění Arafata.

Anketa

Měl by podle vás Izrael v zájmu záchrany mírového procesu Jásira Arafata zabít?
ano
49,1 %
ne
50,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 230 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

RB OSN vyzvala Izrael, aby nevyhostil Arafata

Rada bezpečnosti OSN se dnes obrátila na izraelskou vládu s výzvou, aby "neuváděla v činnost" své rozhodnutí vyhostit předsedu palestinské samosprávy Jásira...

Výběr článků

Načítám