Hlavní obsah

Arafatovu vyhoštění brání odmítavý postoj USA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JERUZALÉM

Izraelský bezpečnostní kabinet dnes v zásadě podle izraelské televize rozhodl, že prezident palestinské autonomie Jásir Arafat může být vyhoštěn, bezprostřední akci ale kvůli odmítavému postoji Spojených států odložil. Arafat na to prohlásil, že se vyhnat nedá.

Foto: Dana Ehlová

Výrobky mladých dobrušských řezbářů

Článek

V prohlášení, které po schůzi kabinetu vydal úřad premiéra Ariela Šarona, se uvádí, že Arafat je překážkou pro mír na Blízkém východě a že se bude řešit otázka, jak "tuto překážku odstranit". V komuniké nejsou žádné podrobnosti o chystaných akcích. Stojí v něm ale, že bezpečnostní síly židovského státu budou bez ustání potírat radikální islámské skupiny, dokud proti "teroristickým organizacím" rozhodně nezasáhnou palestinské úřady.

Konkrétní akce odložena kvůli nesouhlasu USA

V reakci na zmíněné rozhodnutí začaly na znamení solidarity k úřadovně Arafata na západním břehu Jordánu proudit tisíce Palestinců. Arafat nejprve dal najevo, že se vyhnat nedá, a posléze davu řekl, že navzdory izraelské hrozbě nuceným exilem zůstane ve svém sídle. Zdroj blízký izraelské vládě sdělil agentuře Reuters, že kabinet rozhodl, že požádá armádu o vypracování plánu na vyhoštění Arafata z regionu do exilu. Podle něho se kabinet nepřiklonil k rychlému vyhoštění, a to kvůli nesouhlasu Spojených států.

Palestinský činitel: Arafatovo vyhoštění destabilizuje Blízký východ

"V zásadě (kabinet) souhlasil s vyhoštěním Arafata, nebude to ale učiněno okamžitě. Armáda byla požádána o vypracování plánu na jeho vyhoštění... To znamená, že v principu rozhodli, že může být vyhoštěn, avšak že nic se nyní nepodnikne kvůli opozici USA," vysvětloval zdroj. Vysoce postavený palestinský činitel následně podle Reuters prohlásil, že Arafatovo vyhoštění destabilizuje Blízký východ, a úmysl Izraele odsoudil.

Bezpečnostní kabinet ve čtvrtek jednal o způsobu odpovědi na dva palestinské sebevražedné atentáty, při nichž v úterý přišlo v Izraeli o život 15 osob. V tomto orgánu jsou zastoupeni nejvýznamnější ministři a bezpečnostní činitelé a jeho práci řídí premiér. Izrael a USA obviňují Arafata, že za povstání Palestinců proti izraelské okupaci podněcoval k násilí. On toto obvinění popírá, avšak Izraelci ho už 21 měsíců drží v izolaci v úřadovně na západním břehu Jordánu.

Anketa

Myslíte si, že vyhoštění Jásira Arafata je řešením pro Blízký východ?
Ano
51 %
Ne
49 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 49 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Arafat oddaluje blízkovýchodní rozhovory

Palestinský vůdce Jásir Arafat se snaží oddálit schůzku mezi premiéry Izraele a palestinské samosprávy Arielem Šaronem a abú Mázinem. Jednání mělo proběhnout...

Výběr článků

Načítám