Hlavní obsah

USA varují před cestou na Srí Lanku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Ministerstvo zahraničí USA vyzvalo americké občany, aby případnou cestu na Srí Lanku, kde při teroristických útocích minulý týden zemřelo nejméně 253 lidí, pečlivě zvážili. Resort také nařídil, aby zaměstnanci americké vlády ze země poslaly své děti školního věku. Povolil také ze Srí Lanky odcestovat všem vládním zaměstnancům a jejich rodinám, kteří na místě nemusí nezbytně být. Informovala o tom v sobotu agentura AP.

Foto: Eranga Jayawardena, ČTK/AP

Srílanští námořníci před kostelem sv. Antonína, kde se odpálil sebevražedný atentátník.

Článek

„Americká vláda má omezené možnosti pomoci americkým občanům na Srí Lance” z důvodu „terorismu”, uvedlo ministerstvo zahraničí v komuniké. Stupeň varování zvýšilo na třetí na čtyřstupňové škále.

Před cestou na Srí Lanku své občany po teroristických útocích o Květnou neděli už varovaly například Británie, Nizozemsko i Česká republika. Austrálie považuje další útoky za „pravděpodobné”.

Srílanská policie v souvislosti se sérií víkendových útoků na kostely a hotely v zemi stále pátrá po 140 lidech, kteří jsou podezřelí z vazeb na teroristickou organizaci Islámský stát (IS), jež se k útokům přihlásila. Podle srílanských úřadů spáchalo atentáty devět islamistů, kteří byli pravděpodobně všichni domácího původu. Úřady viní z masakru dosud málo známou islamistickou skupinu národní Tauhíd džamáate (NTJ).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám