Hlavní obsah

USA oznámily další pomoc Ukrajině v hodnotě 250 milionů dolarů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký ministr zahraničí Antony Blinken v úterý oznámil nový balíček vojenské pomoci Ukrajině. Měl by mít hodnotu 250 milionů dolarů (5,6 miliardy korun).

Foto: Mosa'ab Elshamy, ČTK/AP

Salvový raketomet HIMARS při vojenském cvičení v Maroku. Ilustrační foto

Článek

Balíček má podle agentury Reuters obsahovat další vybavení pro odminování, rakety pro protivzdušnou obranu, dělostřeleckou munici a rovněž velké množství munice do ručních zbraní. Jeho součástí mají být také střely do raketometů HIMARS.

Foto: Ntb, Reuters

Ministr zahraničí Antony Blinken

„Rusko každý den pokračuje ve vedení brutální dobyvačné války, která zabila mnoho ukrajinských civilistů a kvůli které miliony lidí přišly o střechu nad hlavou,“ stojí v prohlášení americké diplomacie. „Jejich útoky na ukrajinské přístavy a obilnou infrastrukturu způsobily rozkolísání cen na trhu s potravinami a obilím a zhoršily hlad a potravinovou nejistotu po celém světě,“ dodalo ministerstvo.

Nepoužijeme západní zbraně k útokům na ruské území, slíbil Kuleba

Zahraniční

Jak americká diplomacie rovněž uvedla, Rusko tuto válku začalo a může ji kdykoli ukončit stažením svých sil z Ukrajiny a zastavením brutálních útoků. „Dokud se tak nestane, budou Spojené státy a naši spojenci stát po boku Ukrajiny tak dlouho, jak dlouho to bude potřeba,“ uzavírá prohlášení.

USA posvětily dodávky stíhaček F-16 z Dánska a Nizozemska na Ukrajinu

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám