Hlavní obsah

Nepoužijeme západní zbraně k útokům na ruské území, slíbil Kuleba

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajina slíbila Západu, že nepoužije jeho zbraně k útokům na ruské území. Nasadí je jen k osvobození ukrajinských území, která okupuje Rusko, slíbil ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

Foto: Staff, Reuters

Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba

Článek

„Jestliže po nás západní partneři požadují, abychom poskytli záruku, že ta či ona (západní) zbraň bude použita výhradně na území Ukrajiny, tak tuto garanci dáváme a budeme ji respektovat,“ uvedl Kuleba v rozhovoru pro tiskovou agenturu Agence France-Presse (AFP).

„Slíbili jsme to už při několika příležitostech a slib držíme,“ ujistil ministr. Dodal, že Ukrajina západní zbraně nasazuje pouze ke znovudobytí okupovaných území. „Naším cílem je vítězství ve smyslu osvobození naších území v hranicích z roku 1991. Je jedno, jak dlouho to potrvá,“ řekl dále Kuleba.

K nynější ukrajinské protiofenzivě ministr řekl, že Kyjev nepociťuje žádné tlaky ze strany západních států na její urychlení. Připustil nicméně, že „ve veřejném prostoru sílí takové hlasy komentátorů a expertů“.

Rusko nyní okupuje asi 18 procent ukrajinského území.

Kuleba své prohlášení pro AFP učinil v době, kdy se jeho země vehementně dožaduje bojových letadel F-16 nebo německých raket s plochou dráhou letu Taurus. Jedním z argumentů, proč Ukrajina tyto zbraně zatím nedostala, jsou obavy některých politiků, že by je mohla použít k útokům na území Ruské federace.

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg ve čtvrtek prohlásil, že Ukrajina „nejspíš získá“ moderní stíhací letouny od zemí Aliance. Konečné rozhodnutí ale podle něj zatím nepadlo.

Netlačte na mě. Scholz kličkuje kolem dodávek raket Taurus na Ukrajinu

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám