Hlavní obsah

Úřady v JAR uvedly, že v Kapském Městě nechají kotvit jachtu ruského oligarchy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Úřady v Jihoafrické republice daly najevo, že umožní, aby luxusní jachta ruského oligarchy Alexeje Mordašova zakotvila v Kapském Městě. Na blízkého spojence ruského prezidenta Vladimira Putina se přitom vztahují západní sankce.

Foto: Profimedia.cz

Superjachta Alexeje Mordašova

Článek

„Není právní povinností Jihoafrické republiky, aby se podřizovala sankcím zavedeným Spojenými státy a Evropskou unií,“ cituje britská BBC mluvčího prezidenta Cyrila Ramaphosy. Dodal, že Jihoafrická republika je vázána jen těmi sankcemi, které přijala Organizace spojených národů, a Mordašov na žádném sankčním seznamu OSN není. Jeho jachta v hodnotě 521 milionů dolarů (12,82 miliardy korun) před několika dny odplula z hongkongského přístavu.

Britská BBC připomíná, že západní spojenci v souvislosti ruskou invazí na Ukrajinu uvalili sankce na více než tisíc osob a společností. Jihoafrická vláda se zatím vyhýbá přímé kritice Ruska, při hlasování v OSN, kde šlo o jednoznačné odsouzení Moskvy kvůli agresi vůči Ukrajině, se zdržela. Vyzývá také k tomu, aby byla vyjednána mírová dohoda.

Jiného názoru než vláda prezidenta Ramaphosy je starosta Kapského Města Geordin Hill-Lewis z Demokratické aliance, hlavní opoziční strany. Ve svém příspěvku na Twitteru napsal, že „v našem městě nemůže být místo pro komplice Putina a jeho války“. Politiku vlády vůči „ruské protiprávní, imperialistické válce“ označil za ostudnou. „Teď tu je příležitost některé tyto chybné úsudky napravit a postavit se za to, co je jednoznačně správné,“ napsal Hill-Lewis.

Podle britské BBC není jasné, zda Mordašov na jachtě pluje.

Přes 20 Rusů připlulo na jachtách do Jižní Koreje hledat útočiště. Marně

Zahraniční

Také v Hongkongu, kde superjachta začátkem tohoto měsíce zakotvila, tamní správce řekl, že Hongkong plně vymáhá sankce zavedené Radou bezpečnosti OSN, jednostranné sankce vyhlášené jinými zeměmi ale vymáhat nebude.

Mordašov je šéfem hutní společnosti Severstal. Podle nejnovějšího žebříčku magazínu Forbes je pátým nejbohatším člověkem v Rusku s majetkem odhadovaným na 13,2 miliardy dolarů. Po ruské invazi na Ukrajinu byl Mordašov jedním z ruských oligarchů, kteří se kvůli vazbám na ruského prezidenta Vladimira Putina dostali na sankční seznam Evropské unie, Británie i Spojených států.

Na Gibraltaru se vydražila superjachta zabavená ruskému oligarchovi

Zahraniční

Mordašovova jachta Nord patří k nejextravagantnějším na světě, měří téměř 142 metrů, je na ní bazén, dvě přistávací plochy pro vrtulníky a 20 kajut. Loď, jejíž stavba byla dokončena v loňském roce v německých loděnicích, pluje v současné době pod ruskou vlajkou. Letos v březnu italská policie zabavila jedno z jeho menších plavidel.

BBC uvádí, že podle expertů je pro lidi zapsané na západních sankčních seznamech náročné najít mezinárodní přístav, kde by se jejich lodím dostalo potřebné údržby. Většina z nich je v Evropě, kde ale mohou být okamžitě zabaveny.

Reklama

Výběr článků

Načítám