Hlavní obsah

Přes 20 Rusů připlulo na jachtách do Jižní Koreje hledat útočiště. Marně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soul

Přes 20 Rusů v posledních dnech připlulo na jachtách do přístavů v Jižní Koreji, kde hledali útočiště. Většině z nich ale jihokorejské úřady vstup do země odepřely. Agentura Reuters připomíná, že od září zoufalí Rusové utíkají ze země, aby nemuseli v rámci vyhlášené mobilizace jít bojovat na Ukrajinu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Ruští občané mohou do Jižní Koreje cestovat bez víz, předem si musí zařídit povolení skrze jihokorejský elektronický systém.

Jedna jachta s pěti muži při plavbě z Vladivostoku zakotvila na ostrově Ullungdo mezi Jižní Koreou a Japonskem. Podle pobřežní stráže se plavidlo do přístavu uchýlilo „před špatným počasím“, úřady posádce poskytly jídlo a další pomoc, ale zamítly jí vstup do země. Důvod pobřežní stráž neupřesnila.

Rusko opustilo přes 400 tisíc lidí za půl roku

Zahraniční

Další tři jachty připluly podle jihokorejského přístavu Pchohang na východní pobřeží, většinou s muži ve věku 20 až 30 let.

Rusko letos v únoru podniklo invazi na Ukrajinu. Ruský prezident Vladimir Putin 21. září vyhlásil částečnou mobilizaci, po oznámení z Ruska hromadně začali odcházet muži, kterých se povinná vojenská služba mohla týkat. Agentura Reuters podotkla, že Rusové většinou ze své země prchají po zemi nebo letecky, a to do evropských zemí nebo sousedních postsovětských států jako Gruzie, Kazachstán a Ázerbájdžán.

Americké úřady na Ostrově svatého Vavřince, který leží u Aljašky, minulý týden zadržely dva Rusy, kteří připluli v malé loďce zřejmě z Čukotky přes Beringovo moře. Oba muži uvedli, že uprchli před povinnou vojenskou službou v ruské armádě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám