Hlavní obsah

Uprostřed tureckého města se najednou zřítila další budova

Novinky, Magdalena Matoušková

Pády domů nadále připomínají únorové zemětřesení v Turecku. V centru jihovýchodního tureckého města Sanliurfa se v neděli zřítila šestipatrová budova, která byla dříve při zemětřesení poškozena. Podle informací televize Aljazeera byla zraněna jedna osoba, vláda však na místo pro jistotu vyslala záchranné a pátrací týmy.

Na rušné ulici v Turecku se za plného provozu zřítil dům narušený po zemětřesení.Video: AP

 
Článek

Turecké město Sanliurfa je jedním z měst, která minulý měsíc výrazně zasáhlo zemětřesení. Tím ale škody neskončily, protože ve městě zůstaly poničené domy, které stále představují hrozbu pro bezpečnost obyvatel.

Turecká vláda přistupuje k odstraňování staveb, které by se mohly i dodatečně zřítit.

Zmiňovaná šestipodlažní budova v Sanliurfě byla také určena k demolici, vláda to ale nestihla kvůli právním procesům včas a stavba se sama zřítila k zemi. Podle Aljazeery nejsou přesné důvody pádu stále jasné.

Takovým budovám se vyhýbejte, varují úřady

Přestože byla budova evakuována a z místa byl nahlášen pouze jeden zraněný, který není v ohrožení života, turecká vláda se rozhodla nic nepodcenit a na místo vyslala záchranné týmy, které pro jistotu prohledávají sutiny.

Úřady občany varují, aby se podobně poškozeným budovám vyhýbali. V minulosti došlo k případům, kdy se lidé do zničených domů vraceli pro své věci a z důvodu následného otřesu nebo dalšího zemětřesení zůstali uvězněni v troskách.

Případ spadlého domu v Sanliurfě je další připomínkou ničivého zemětřesení, které připravilo o život více než 45 tisíc lidí. Přes dalších 80 tisíc bylo zraněno a zemětřesení rovněž srovnalo se zemí více než šest tisíc budov.

Podobných budov jsou na území poškozeném zemětřesením desítky a není vyloučeno, že se podobný případ bude opakovat.

Měsíc od zemětřesení v Turecku: Dál přibývají oběti, zatýká se kvůli porušení předpisů

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám