Hlavní obsah

Měsíc od zemětřesení v Turecku: Dál přibývají oběti, zatýká se kvůli porušení předpisů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Měsíc po silném zemětřesení, které postihlo Turecko a Sýrii, neustále roste počet obětí. Nejnovější bilance vzrostla na 45 968 mrtvých v Turecku, píše tisková agentura Anadolu. Na tisíc lidí bylo zraněno. Kvůli zanedbání stavebních předpisů bylo zatčeno 247 osob, jsou podezřelí ze zanedbání předpisů či z korupce.

Foto: Susana Vera, Reuters

Devítiletý chlapec uprostřed trosek, které byly před zemětřesením jeho domovem.

Článek

Server televize Deutsche Welle (DW) napsal, že počet obětí zřejmě dále poroste, neboť řada mrtvých ještě nebyla identifikována. Mnoho přeživších stále pátrá po svých příbuzných. Na dotaz, kolik lidí se pohřešuje, vláda v Ankaře serveru DW neodpověděla.

Mezi zatčenými je 93 dodavatelů, 123 lidí zastávajících post stavebního dozoru a 13 vlastníků budov, napsala agentura Anadolu s odvoláním na soudní zdroje.

Mezi zřícenými domy v tureckém městě ční téměř netknutá stavba ze skla. Plní normy EU

Zahraniční

Provincie na jihu Turecka a oblast na severu Sýrie zasáhly 6. února dva silné otřesy. První zemětřesení o síle 7,7 stupně nastalo ve 4:17 hodin místního času a jeho epicentrum se nacházelo na místě vzdáleném 33 kilometrů od tureckého města Gaziantep, k zemětřesení došlo v hloubce 17,9 km pod zemí. Otřesy byly cítit v jedenácti tureckých provinciích a jednalo se o nejsilnější zemětřesení v zemi od roku 1939.

Před polednem SEČ zasáhlo jihovýchod Turecka další silné zemětřesení. Epicentrum zemětřesení o síle 7,6 stupně se nacházelo v provincii Kahramanmaraş, ohnisko bylo zhruba v sedmikilometrové hloubce. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) jde o nejhorší přírodní katastrofu v oblasti za poslední století.

Celkový odhad škod se zatím různí, ale už nyní je zřejmé, že toto zemětřesení je na čtvrtém místě nejničivějších zemětřesení podle výše škody v historii. Investiční banka JP Morgan odhadla škody na budovách v Turecku na 25 miliard dolarů (zhruba 555 miliard Kč), svaz tureckých podnikatelů Türkonfed mluví až o 71 miliardách dolarů (téměř 1,6 bilionu Kč) a někteří představitelé místní samosprávy odhadují finanční potřebu na obnovu na 100 miliard dolarů (přes 2,2 bilionu Kč).

Erdogan žádá o odpuštění za zpožděnou pomoc po zemětřesení

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám