Hlavní obsah

Unijní ministři zahraničí potvrdí spuštění výcvikové mise pro Ukrajince

Ministři zahraničních věcí zemí Evropské unie v pondělí na jednání v Bruselu potvrdí zahájení společné mise, jejímž cílem je poskytnout výcvik asi 15 tisíc ukrajinských vojáků.

Foto: ČTK/AP

Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba

Článek

Krok přichází po téměř devíti měsících války na Ukrajině, jejíž vývoj s unijními šéfy diplomacie probere jejich ukrajinský protějšek Dmytro Kuleba. Dalšími body pondělního jednání jsou protiíránské sankce nebo vztahy se zeměmi západního Balkánu.

Plán zřídit výcvikovou misi EU pro ukrajinské vojáky oživil šéf unijní diplomacie Josep Borrell na konci léta.

V říjnu pak ministři sedmadvacítky schválili konkrétní návrh, který počítá s výcvikem Ukrajinců v Polsku a Německu. Nyní členské země proces dokončí a oficiálně misi spustí.

Vysoce postavený unijní činitel při pátečním brífinku pro novináře poznamenal, že to bude poprvé, co unijní tréninková mise poběží čistě na území EU.

Také uvedl, že většina členských zemí projevila zájem přispět k výcviku Ukrajinců, na oficiální nabídky se ale ještě čekalo. Mise má trvat přibližně dva roky a může být v případě ukrajinského zájmu prodloužena.

V Bruselu se v pondělí očekává také diskuse o tom, zda rozšířit sankční seznam íránských činitelů a institucí sestavený v reakci na smrt 22leté Mahsy Amíníové a brutální potlačování následných protestů.

Jednání ministrů zahraničí se dotkne také řady dalších témat včetně vztahů s balkánskými sousedy, prvním bodem bude snídaně s vůdkyní běloruské opozice Svjatlanou Cichanouskou.

Ministři zahraničí EU v Praze navrhnou výcvikovou misi pro ukrajinské vojáky

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám