Hlavní obsah

Ukrajinci zasáhli Rusům protijaderný radar. Chcete třetí světovou, zuří Rogozin

Ukrajinská armáda ve čtvrtek pravděpodobně zasáhla dronem ruský radarový systém včasného varování před mezikontinentálními balistickými střelami, které mohou nést jaderné hlavice. Tato důležitá pozemní stanice se nachází poblíž města Armavir v Krasnodarském kraji.

Foto: Profimedia.cz

Radarová stanice poblíž ruského Armaviru

Článek

O úderu informoval ve své nejnovější zprávě americký Institut pro výzkum války (ISW) s tím, že jeden z radarů je podle všeho poškozen. Ruské ani ukrajinské úřady se k události zatím nevyjádřily.

Potvrdil ji ale ruský senátor a bývalý velvyslanec při Severoatlantické alianci (NATO) Dmitrij Rogozin, když na sociální síti X napsal, že na zmíněném systému včasné výstrahy, který je „klíčovým prvkem systému velení strategických jaderných sil“, vznikla škoda.

Rogozin současně kritizoval USA, že tento útok naplánovaly, nebo o něm přinejmenším věděly, a že jde o krok k jadernému konfliktu. „Stojíme nejen na jeho prahu, ale už na jeho hraně,“ varoval.

„Pokud se nepodaří nepřítele v takových akcích zastavit, začne nezvratný kolaps strategického zabezpečení jaderných mocností,“ napsal dále Rogozin s tím, že v pozadí úderu stojí „nějaký maniak ozbrojených sil Ukrajiny, který chtěl vyvolat třetí světovou válku“.

Zmíněný radarový systém s označením Voroněž-DM údajně dokáže detekovat letící jaderné střely na vzdálenost šesti tisíc kilometrů.

Norský analytik Thord Are Iversen na sociální síti X napsal, že útočit na tento druh cílů „není dobrý nápad“. „Je v nejlepším zájmu všech, aby ruský systém včasné výstrahy fungoval dobře, a to hlavně v době napětí,“ zdůraznil.

Nechte Ukrajince bombardovat Rusko západními zbraněmi, apeluje šéf NATO

Válka na Ukrajině

Výběr článků

Načítám