Hlavní obsah

Nechte Ukrajince bombardovat Rusko západními zbraněmi, apeluje šéf NATO

Západní spojenci by měli podle generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) Jense Stoltenberga zvážit uvolnění restrikcí, které kladou na použití zbraní dodávaných Ukrajině, a umožnit Ukrajincům zasahovat legitimní vojenské cíle na ruském území. Šéf NATO to uvedl v rozhovoru pro britský týdeník The Economist. Podle Stoltenberga se útoky na území Ruské federace nevylučují s právem Ukrajiny na sebeobranu.

Foto: Johanna Geron, Reuters

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg.

Článek

„Myslím, že nadešel čas, aby spojenci NATO zvážili uvolnění některých omezení, která jsou uvalena na použití zbraní, jež darovali Ukrajině,“ uvedl Stoltenberg. „Někteří spojenci tak už učinili a věřím, že nadešel čas, aby to zvážili i další spojenci,“ dodal v rozhovoru.

Podle šéfa NATO omezení na využití zbraní výrazně ztěžuje možnost Ukrajinců se bránit. Zdůraznil přitom, že na sebeobranu má Ukrajina dle Charty OSN plné právo.

„Zvláště nyní, kdy probíhají těžké boje v Charkově nedaleko hranic, upírat Ukrajině možnost použití těchto zbraní na legitimní vojenské cíle v Rusku ztěžuje její schopnost se bránit,“ dodal šéf NATO v rozhovoru s tím, že právě v Charkovské oblasti se v současnosti frontová linie téměř kryje s hranicemi mezi Ukrajinou a Ruskem.

Západní munice zabrzdila Rusy u Charkova. Pálili jsme dnem i nocí, hlásí dělostřelci

Válka na Ukrajině

Mezi členské státy Aliance, které omezení útoků na ruská území nedávno zrušily, patří zejména Velká Británie. Britský ministr zahraničí a bývalý premiér David Cameron začátkem května uvedl, že je na Ukrajině, jak dodané britské zbraně využije, a to včetně útočení na vojenské cíle na ruském území.

Týdeník The Economist k rozhovoru se Stoltenbergem, jenž v čele Aliance stojí už deset let a kterému by měl mandát vypršet na podzim tohoto roku, dodal, že jeho výzva mířila zejména ke Spojeným státům, které jsou hlavním dodavatelem zbraní Ukrajině a které nadále chtějí kontrolovat, na jaké údery Ukrajina používá americké zbraně.

Spojené státy podle tisku sice poskytly rakety s dlouhým doletem ATACMS, Ukrajina se však zavázala, že je nebude používat při útocích na ruské území. Dovolené jsou však útoky na ukrajinská území okupovaná Ruskem, například poloostrov Krym.

Německo kvůli obavám z použití při úderech na cíle na ruském území odmítá předat Ukrajině střely s dlouhým doletem Taurus.

Ukrajina tlačí na Bílý dům, aby umožnil útoky americkými zbraněmi na území Ruska

Evropa

Související články

Rusko chce vyhnat obyvatele Charkova

Zničení televizní věže v Charkově je součástí snahy Ruska vyhnat z Charkova jeho obyvatele, aby se jim město podařilo snáze dobýt, uvedl Institut pro studium...

Výběr článků

Načítám