Hlavní obsah

Ukrajinci útočí u Charkova. Rusové prý urychleně ustupují

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajinské ozbrojené síly přešly do protiofenzivy v Charkovské oblasti na východě země a v úterý ráno u města Balaklija nečekaně zaútočily na uskupení ruských vojsk, uvedla ruská redakce BBC. O ukrajinské protiofenzivě u Charkova se podle ní píše v některých ukrajinských i proruských informačních kanálech na sociální síti Telegram a potvrzují ji i západní experti.

Foto: David Goldman, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

Ruské síly podle četných, i když zatím neoficiálních zpráv urychleně ustupují za řeku Severní Doněc, uvedla BBC.

Proruské kanály na platformě Telegram kromě toho plní zprávy, že ukrajinská armáda znovu dobyla vesnici Verbivka u Balakliji, kde se nachází rozsáhlý arzenál ruské armády. Další zdroje tvrdí, že Ukrajinci ovládli už i strategicky významnou Balakliju, která měla před válkou téměř 27 000 obyvatel.

Přes Balakliju se přesouvají ruská vojska směrem ke Slovjansku či Kramatorsku v Doněcké oblasti. Vede tudy také silnice k železniční stanici Kupjansk, přes níž se podle BBC přepravuje většina armádního nákladu z Ruska.

„Pokud se Ukrajincům skutečně povedlo v okolí Charkova svojí operací překvapit, dokazuje to, v jakém zmatku je ruská armáda,“ napsal na Twitteru Phillips O'Brien, který přednáší strategická studia na skotské univerzitě St. Andrews. Podle jeho názoru se ukrajinský protiútok dal předvídat.

S šéfem okupační správy v ukrajinském Berďansku vybouchlo auto

Zahraniční

Poradce ukrajinské prezidentské kanceláře Serhij Leščenko dnes podle agentury Reuters na Twitteru napsal, že prezident Volodymyr Zelenskyj dnes večer oznámí ohledně ukrajinského protiútoku v Charkovské oblasti „dobré zprávy“. Později byl ale tweet smazán.

Ukrajinské síly kromě toho podnikají protiofenzivu v Chersonské oblasti na jihu Ukrajiny. Poradce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Mychajlo Podoljak v pondělí vyzval obyvatele této oblasti i poloostrova Krym, aby se připravili, že ukrajinské síly budou dobývat zpět Ruskem ovládnutá území.

Reklama

Výběr článků

Načítám