Hlavní obsah

Ukrajinci pronikají do Doněcké oblasti. Útočí na Lyman, který od května ovládají Rusové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Ukrajinské síly podnikají na Donbasu na východě Ukrajiny útoky na město Lyman, které Rusko ovládlo v květnu. V pravidelné ranní svodce to uvedlo britské ministerstvo obrany s odkazem na rozvědku.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Ukrajinská armáda u Izjumu.

Článek

Kromě dobývání Lymanu se Ukrajincům podařilo v posledních třech dnech zajistit předmostí na východním břehu řeky Oskil v Charkovské oblasti, kde prolomili ruskou obranu.

„Ukrajina tlačí na území, která Rusko považuje za klíčová k dosažení svých válečných cílů,“ upozorňuje britské ministerstvo.

Lyman se nachází na území samozvané Doněcké lidové republiky, kde se od pátku konají pseudoreferenda o připojení k Rusku. Západ už oznámil, že tato referenda nebude považovat za legální.

„Proč by nás to mělo zajímat? My je uznávat budeme. Ukrajina existovala 31 let a nebude existovat déle. Jak řekl Nikolaj Vasiljevič Gogol: Porodil jsem tě, zabiju tě,“ hlásal s odkazem na knihu Taras Bulba jmenovaného autora ruský moderátor Vladimir Solovjov.

Reklama

Výběr článků

Načítám