Hlavní obsah

Ukrajinci přestavěli rakety do západních stíhaček na improvizovaný systém protivzdušné obrany

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Všechny dostupné prostředky na obranu energetické infrastruktury se chystá použít Ukrajina. Patří sem i americké střely vzduch-vzduch AIM-9 Sidewinder, které ukrajinští technici dokázali předělat na střely odpalované ze země a vytvořit tak improvizovaný systém protivzdušné obrany, píše list Financial Times.

Foto: Profimedia.cz

Příprava AIM-9X Sidewinder před nasazením na letounu.

Článek

Původně se podle Financial Times přepokládalo, že sidewindery by se prostřednictvím „menších úprav“ měly dát předělat tak, aby byly použitelné pro sovětské stíhačky MiG, které ukrajinská armáda používá, protože slibované F-16 ještě stále nemá. Nakonec se ale jako efektivnější ukázalo předělat je na rakety země-vzduch.

„Našli jsme způsob, jak je odpálit ze země. Vznikla tak nová protivzdušná obrana,“ uvedl vysoký ukrajinský představitel, který si nepřál být jmenován. „Tyto předělané střely by nám mohly pomoci přečkat zimu, během níž, jak očekáváme, se Rusové zaměří na ukrajinskou energetickou infrastrukturu, aby nás uvrhli do temnoty,“ dodal.

Foto: Mindaugas Kulbis, ČTK/AP

Stíhačka F-16, pro niž jsou rakety AIM-9 Sidewinder určeny.

Ukrajina se podle Financial Times snaží vybudovat vlastní zbrojní průmysl, aby snížila svou závislost na západních spojencích. Jde především o nedostatek munice.

Podle premiéra Denyse Šmyhala se vláda inspirovala dramatickým nárůstem domácí výroby dronů, která se „zvýšila z několika desítek v loňském roce na desítky tisíc letos“. Kyjev také udělal určité přesuny v rámci rozpočtu a soustředí se na válečný průmysl včetně protivzdušné obrany a dělostřelectva, dodal Šmyhal.

Sidewinder je pro stíhačky a vrtulníky

AIM-9 Sidewinder je nadzvuková řízená střela krátkého dosahu určená k boji proti vzdušným cílům. Ve výbavě ji mají především stíhací letouny a vrtulníky.

Většina modifikací této střely vzduch-vzduch je vybavena infračerveným naváděcím systémem.

Přestože do služby vstoupila již v 50. letech, díky neustálým modernizacím dodnes patří k nejrozšířenějším řízeným střelám na světě.

Střely AIM-9M Sidewinder se v létě staly součástí amerického zbrojního balíku pro Ukrajinu.

Související témata:

Výběr článků

Načítám