Hlavní obsah

Ukrajina odškodní rodiny obětí sestřeleného letadla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajina rodinám obětí z ukrajinského dopravního letadla, které sestřelil Írán, vyplatí 200 000 hřiven (v přepočtu 190 000 Kč), další odškodné pak pozůstalým po členech posádky vyplatí ukrajinské aerolinky Ukraine International Airlines (UIA). V sobotu to podle agentury Reuters oznámil ukrajinský premiér Oleksij Hončaruk s tím, že ukrajinští diplomaté nyní usilují o to, aby kompenzace pozůstalým poskytl také Írán.

Foto: Ebrahim Noroozi, ČTK/AP

Těla obětí havárie ukrajinského Boeingu 737, který se zřítil u Teheránu

Článek

O tom, že Teherán musí odškodnit rodiny obětí, hovořil v sobotu i ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj nebo kanadský premiér Justin Trudeau. Írán, který se k sestřelení letadla společnosti UIA přiznal, se zatím o kompenzacích veřejně nezmínil.

Trudeau na sobotní tiskové konferenci také uvedl, že Írán musí plně objasnit sestřelení ukrajinského civilního letadla přijmout za středeční incident plnou zodpovědnost.

Írán podle Trudeaua učinil správnou věc, když se k odpovědnosti za tragédii přihlásil, je to ale jen první krok celého procesu: „Žádáme úplné objasnění." Objasnit chce mimo jiné to, zda letadlo bylo sestřeleno skutečně nedopatřením, jak Írán tvrdí.

Íránský prezident Hasan Rúhání, který už dříve na Twitteru uvedl, že Írán hluboce lituje "velké tragédie a neomluvitelného omylu", již podle Trudeaua slíbil, že bude s Kanadou a dalšími zeměmi spolupracovat na urovnání napjaté situace v oblasti, která k tragédii přispěla.

Írán přiznal sestřelení ukrajinského letadla. Raději bych zemřel, řekl generál

Blízký a Střední východ

Boeing 737 ukrajinských aerolinek UIA se zřítil ve středu krátce po startu z teheránského letiště, o život přišlo všech 176 lidí na palubě, z toho 57 Kanaďanů.

Íránské revoluční gardy v sobotu oznámily, že letadlo ve středu sestřelily, protože ho mylně považovaly za nepřátelskou střelu s plochou dráhou letu. Ukrajinské úřady uvedly, že posádka boeingu postupovala zcela podle mezinárodních leteckých pravidel. Íránský úřad civilního letectví konstatoval, že nenašel důkaz o tom, že by se letoun odchýlil od své předepsané trasy.

Reklama

Výběr článků

Načítám