Hlavní obsah

Ukrajina pohřešuje 20 tisíc dětí zavlečených do Ruska, tvrdí Vladimir Kličko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajina od roku 2014, kdy ruská armáda anektovala Krym, pohřešuje na 20 tisíc dětí, které byly údajně zavlečeny do Ruska. Tvrdí to bývalý mistr světa v boxu Vladimir Kličko ve své knize „Ukradené životy“ („Gestohlene Leben“), která tento týden vyjde v německém vydavatelství Heyne.

Ukrajinka Svitlana Rjabcevová se shledala se svými dětmi před rokem unesenými do RuskaVideo: Reuters

 
Článek

Vladimir Kličko, mladší bratr kyjevského starosty Vitalije Klička, hovořil o knize s deníkem Bild. Ruské úřady podle Vladimira Klička po deportaci vtloukají dětem do hlavy, že „všechno je Rusko“ a že „my (Ukrajinci) jsme všichni fašisté“.

„Vymývají jim mozky a pak jim dají zbraně, aby táhly do boje proti vlastním rodinám. Zažíváme permanentní genocidu, v níž mají Ukrajinci střílet na Ukrajince,“ uvedl Vladimir Kličko.

Cílem Moskvy podle něj je zničit a vymazat z paměti těchto dětí jejich původ a identitu. „Jsou to dospělí v těle dítěte. Oči jsou zrcadlem duše a tyto oči už viděly věci, které by děti vidět neměly - jak jsou znásilňováni a vražděni jejich příbuzní, matky a sestry,“ řekl Vladimir Kličko.

Foto: Profimedia.cz

Vladimir Kličko

Vrátilo se jich zatím 163

„Příběhy, které slýcháme, se velmi podobají. V okupovaných oblastech úřady celým školám a sirotčincům řeknou, že teď budou mít prázdniny a že se mají těšit na něco pěkného. Pak děti zavlečou do různých táborů, kde je vystavují psychickému nátlaku,“ řekl dále Vladimir Kličko, jenž knihu sepsal společně s šéfkou koučinkové společnosti Klitschko Ventures, Tatjanou Kielovou.

Ta označila za „propagandu“ tvrzení Moskvy, že Rusko „z Ukrajiny vysvobodilo 700 tisíc dětí“. Toto číslo je podle ní navíc nafouknuté. „Zdokumentováno je 20 tisíc dětí, jejichž zmizení nahlásili jejich rodiče,“ řekla Kielová.

Vladimir Kličko a Kielová založili iniciativu #WeAreAllUkrainians, která na případy dětí zavlečených do Ruska upozorňuje. Ve spolupráci s dalšími organizacemi se jim podařilo vrátit 163 dětí k rodičům na Ukrajinu, píše Bild.

V Rusku skončilo 700 tisíc ukrajinských dětí, přiznala Moskva

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám