Hlavní obsah

V Rusku skončilo 700 tisíc ukrajinských dětí, přiznala Moskva

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zhruba 700 tisíc dětí z oblastí bojů na Ukrajině skončilo v Rusku. Přiznal to Grigorij Karasin, šéf mezinárodního výboru horní komory ruského parlamentu. Odvoz dětí přitom prezentuje jako jejich ochranu před válkou. Mezinárodní trestní soud v Haagu ruské představitele viní z únosů dětí.

Foto: Profimedia.cz

Návrat ukrajinských dětí z Ruska zpět k rodinám. Snímek z března 2023

Článek

„V posledních letech u nás našlo útočiště 700 tisíc dětí, které prchly před bombardováním a ostřelováním v konfliktních oblastech Ukrajiny,“ oznámil Karasin s tím, že Rada federace, horní komora ruského parlamentu, začala vyšetřovat „zločiny Kyjeva proti nezletilým“.

Na 700 tisíc odhadla už loni v listopadu počet odvezených ukrajinských dětí do Ruska bývalá ukrajinská zástupkyně Komisaře pro práva dětí a rodin Aksana Filipišynová, napsal tehdy web Hromadske.

Horší než nacisté. Rusové unesli z Ukrajiny až 700 tisíc dětí

Válka na Ukrajině

Ukrajina a západní země viní Rusko z únosů dětí na své území. Mezinárodní trestní soud v Haagu kvůli tomu v březnu vydal zatykač na ruského prezidenta Vladimira Putina a dětskou ombudsmanku Mariju Lvovovou-Bělovovou.

Většinu přemístili po začátku invaze

Většina z přemístěných obyvatel včetně dětí opustila své domovy v prvních měsících války a předtím, než Ukrajina koncem srpna zahájila protiofenzívu s cílem získat zpět okupovaná území na východě a jihu, podotkla nyní agentura Reuters.

Co se týká protiprávních deportací dětí, údaje se různí. V červenci 2022 třeba Spojené státy odhadovaly, že Rusko „násilně deportovalo“ okolo 260 tisíc dětí.

Ukrajinské ministerstvo pro integraci okupovaných území uvádí, že za nelegálně deportované je v současné době považováno 19 492 ukrajinských dětí.

List The Kyiv Independent už dříve upozornil, že velké množství dětí není do statistiky započteno a jejich osud zůstává nejasný.

Na Ukrajinu se vrátily tři desítky dětí násilně deportovaných do Ruska

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám