Hlavní obsah

Ukrajina by chtěla hlavně F-16, hodily by se ale i gripeny

Poté, co se Ukrajině podařilo přesvědčit Německo a USA k dodávce tanků Leopard a Abrams, zaměřil Kyjev nyní pozornost na své vzdušné síly. Podle španělského deníku El País se ukrajinský prezident Volodomyr Zelenskyj chystá požádat o dodávku bojových letounů F-16. Podle mluvčího letectva Jurije Ihnata by ale nepohrdli ani gripeny.

Foto: Josh Smith, Reuters

Americký letoun F-16 Fighting Falcon (ilustrační foto)

Článek

„Pro Kyjev je prioritou získat jeden typ letounů, nejlépe americký stroj F-16,“ řekl španělskému deníku El País Ihnat.

Podle Ihnata je pro ukrajinské letectvo zásadní získat jeden model letounu kvůli logistice a výcviku posádek. Ten bude trvat nejméně půl roku. Ukrajina by tak chtěla vyzbrojit dvě letky americkými letouny F-16, které patří k nejrozšířenějším modelům stíhaček v Evropě i Americe.

Pokud by Kyjev nedostal americké stíhačky, Ukrajina má ještě další možnosti, píše deník. Ihnat zmínil francouzské stroje Rafale a švédské gripeny. Právě švédské stíhačky by podle britského analytického centra RUSI byly pro ukrajinské letectvo nejvhodnější kvůli relativně málo náročné údržbě a nízkým nákladům na provoz. Švédský ministr obrany Pal Jonson však v prosinci dodávku těchto strojů odmítl.

Zelenskyj minulý týden na setkání ukrajinských spojenců na vojenské základně Ramstein v Německu uvedl, že jeho vláda požádá Washington o dodávku stíhaček F-16. „Musíme odemknout dodávku střel dlouhého dosahu na Ukrajinu, je pro nás důležité rozšířit spolupráci v oblasti dělostřelectva, musíme dosáhnout dodávek letounů na Ukrajinu,“ uvedl ve středu v nočním projevu Zelenskyj a dodal, že taková pomoc je „sen a důležitý úkol pro nás všechny“.

Stejně jako německé tanky Leopard i americké letouny F-16 se ukázaly jako účinná zbraň ve válce proti ruským okupantům. Poslední slovo však bude mít Bílý dům.

Američané dodají Ukrajině modernější verzi tanků Abrams

Válka na Ukrajině

Slovensko a Nizozemí ukrajinské vládě už nabídly své starší F-16, slovenský ministr obrany Jaroslav Naď zároveň doplnil, že jeho vláda poskytne Ukrajincům i nezbytné školení na pilotování letounů. Loni v létě americký Kongres odsouhlasil vyčlenění sta milionů dolarů na výcvik ukrajinských pilotů k obsluhování F-16 a F-15.

Americký prezident Joe Biden se nicméně v prosinci zdráhal schválit dodávku letounů na Ukrajinu. Bál se, že budou letouny použity proti cílům na ruském území, což by mohlo vyvolat novou světovou válku.

Dalším důvodem, proč se NATO nemá k dodávce letounů na Ukrajinu, je vysoká efektivita protivzdušné obrany na obou stranách konfliktu. Proto nad okupovanou Ukrajinou, s výjimkou fronty, létá jen velmi málo ať už ruských, nebo i ukrajinských letadel. Tento jakýsi „bezletový pakt“ nahrává do karet Ukrajině, jejíž letouny a helikoptéry jsou oproti ruským mnohem podřadnější jak kvalitativně, tak i kvantitativně.

Podle analýzy webu Flight Global disponuje Rusko více než čtyřmi tisíci letuschopných strojů oproti ukrajinským 312. Zatímco Ukrajina může vyslat do boje jako nejúčinnější letoun MiG-29, Moskva může nabídnout mnohem modernější MiG-31 nebo Su-34.

Zásadní obrat: Německo souhlasí s vývozem leopardů, a dokonce pošle Ukrajině i své vlastní

Válka na Ukrajině

Podle Oleksije Melnyka z ukrajinského Razumkovova centra politických a ekonomických studií, ale i dalších expertů, se Ukrajina F-16 dočká, pochybují ovšem, že se tak stane v letošním roce.

Reklama

Výběr článků

Načítám