Hlavní obsah

Údery Ukrajinců na území Ruska jsou legitimní, vzkázalo Německo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německo považuje ukrajinské útoky na ruské území za legitimní podle mezinárodního práva. Ve středu to na tiskové konferenci v Berlíně řekl mluvčí spolkové vlády Steffen Hebestreit. V podobném duchu se už dříve vyjádřila Velká Británie.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Dům v Moskvě poškozený při úterním útoku dronu.

Článek

„Mezinárodní právo považuje takové útoky za legitimní,“ odpověděl mluvčí na otázku, zda považuje útoky na objekty v Rusku ukrajinskými zbraněmi za legální. Hebestreit podle agentury TASS současně připomněl, že Berlín dodává své zbraně Kyjevu, aby „bránil ukrajinské území“.

Rusko v posledních dnech ohlásilo několik náletů bezpilotních strojů, které připisuje Ukrajině. Jejich cílem se stala také Moskva. Bezpilotní stroje zasáhly některé z nejprestižnějších moskevských částí včetně Leninského prospektu nebo západní Moskvy, kde sídlí ruská elita. Ruské ministerstvo obrany útok na metropoli označilo za terorismus a obvinilo z něj Kyjev, Ukrajina své zapojení nepotvrdila.

„Jak tohle dovolíte?“ Rusové vyšetřují, kde se vzaly drony útočící na Moskvu

Válka na Ukrajině

Útoky na své území, mimo jiné pomocí dronů, hlásí v poslední době také ruská Bělgorodská oblast, podobně jako další ruské regiony sousedící s Ukrajinou. Na začátku měsíce byla Moskva svědkem dronového útoku na kremelskou rezidenci ruského prezidenta.

Anketa

Mají podle vás Ukrajinci právo bránit svou zem i pomocí úderů na území Ruské federace?
Ano
86,8 %
Ne
13,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 9520 čtenářů.

Na Bělgorodskou oblast udeřili také členové ozbrojených uskupení, kteří se označují jako ruští partyzáni. Kyjev přímé zapojení do těchto střetů v ruském regionu popřel.

Také podle britského ministra zahraničí Jamese Cleverlyho má Ukrajina právo útočit na cíle na území Ruské federace. Naproti tomu USA se k úderům Ukrajiny na ruské vnitrozemí staví zdrženlivěji.

Britové naštvali Rusy. Každý z nich je pro nás cílem, reagoval Medvěděv

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám