Hlavní obsah

„Úder do tváře evropské solidarity.“ Salvini spílá Rakousku kvůli zpřísněným hraničním kontrolám

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Italský vicepremiér a ministr dopravy Matteo Salvini se ostře obul do rakouské vlády za to, že v reakci na aktuální vývoj na středomořském italském ostrově Lampedusa ohlásila razantní zpřísnění kontrol na hranici s Itálií. Salvini se obává dopravních problémů zejména na dálničním hraničním přechodu Brenner.

Během pondělí připlulo na Lampedusu dalších téměř 200 migrantůVideo: Reuters

 
Článek

„Rozhodnutí rakouské vlády zpřísnit kontroly vozidel přijíždějících z Itálie je úderem do tváře evropské solidarity,“ napsal Salvini v prohlášení, z nějž citoval server Liberoquotidiano.it. Podle Salviniho, šéfa radikální pravicové strany Liga, je rozhodnutí Vídně „těžkou urážkou“ italských policistů a dobrovolníků, kteří se léta zasazují o ochranu evropské hranice.

„Jestliže se Rakousko chce vydávat za šampiona evropského práva v oblasti migrace, mělo by do Středozemního moře poslat zdroje a personál, aby pomohlo. Je velmi snadné stavět pevnosti v Alpách a trestat řidiče kamionů a turisty, zatímco Itálie bojuje proti pašerákům lidí,“ hřímal dále Salvini v narážce na očekávané dopravní fronty na hranicích.

Salvini reagoval na prohlášení rakouského kancléře Karla Nehammera v rozhovoru pro deník Kleine Zeitung. Na přímou otázku, zda Rakousko po vyhlášení výjimečného stavu na Lampeduse začne kontrolovat hranici s Itálií, kancléř odpověděl „ano“.

„Sledujeme to. Jde o boj proti pašerákům lidí,“ dodal Nehammer s tím, že o tématu migrace už telefonoval s italskou premiérkou Giorgiou Meloniovou.

Také její vláda mezitím ohlásila razantní opatření v boji proti ilegální migraci. Rozhodla, že ze šesti na 18 měsíců prodlouží dobu, po kterou bude možné zadržovat migranty v zařízeních před jejich případným vyhoštěním.

Chystá se i Francie

To je maximální délka, kterou povolují současná unijní pravidla. „Budeme tak mít dostatek času na provedení veškerých kontrol a také na vyhoštění v případě těch, kteří na mezinárodní ochranu nemají nárok,“ uvedla Meloniová. Itálie kromě toho zvýší počet zařízení pro zadržování migrantů.

Na zesílený příliv uprchlíků se chystá i Francie. V Mentonu nedaleko hranic s Itálií má podle televize BFM TV urychleně vzniknout sběrné středisko, které bude schopné přijmout až 200 migrantů denně.

Nepůjde prý ale o nějaký tábor, jak psala některá média, ale o zařízení pro dočasné zadržení běženců, než budou předáni zpět Itálii. „Neběží žádné řízení na vytvoření tábora pro migranty v Mentonu nebo jinde v departementu,“ uklidňoval situaci prefekt regionu Alpes-Maritimes, Bernard Gonzalez.

Foto: Profimedia.cz

Matteo Salvini a Marine Le Penová na shromáždění v severoitalské Pontidě

Prefektura podle něj jen hledá prostory, v nichž by zadržené osoby měly vhodnější podmínky. Prostory, které má k dispozici pohraniční policie, jsou prý stísněné. Podle prefekta zadrželi policisté v Mentonu jen v době od 8. do 14. září 1500 osob.

V neděli se v severoitalské obci Pontida nedaleko Bergama konalo shromáždění asi stovky tisíc stoupenců Ligy, na němž kromě Salviniho vystoupila také čelná představitelka francouzské protiimigrační strany Národní sdružení (RN) Marine Le Penová.

„V Itálii i ve Francii nyní bojujeme za svobodu a vlast. Chceme bránit naše přístavy tak, jak to odvážně a s odhodláním dělal Matteo Salvini, když byl v letech 2018 až 2020 ministrem vnitra. Tehdy Evropa hleděla směrem k Itálii a my jako spojenci jsme na něj a jeho Ligu byli pyšní. Čekáme, že taková chvíle přijde znova,“ prohlásila Le Penová.

Migrace se na Slovensku stala jedním z hlavních témat volební kampaně

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám