Hlavní obsah

Migrace se na Slovensku stala jedním z hlavních témat volební kampaně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slovenské parlamentní volby se kvapem blíží a jedním z hlavních témat kampaně se stala ilegální migrace. Předseda strany Směr-sociální demokracie Robert Fico vyzval vládu, aby urychleně zabezpečila hranice s Maďarskem, odkud běženci přichází.

Foto: Polícia Slovenskej republiky

Slovenská policie

Článek

Bývalý premiér navštívil hraniční přechod Šahy směrem z Maďarska a se zděšením konstatoval, že tam nebyly žádné kontroly a nikde neviděl ani jediného policistu.

„Je to neuvěřitelné, jak vláda ignoruje ochranu našich hranic a ochranu našich zájmů. Každý migrant, který přijde z Maďarska, překročí hranice bez jakýchkoli problémů.

Na uzavření hranic nemáme dost sil

Policejní prezident Štefan Hamran před časem přislíbil přísnější kontrolu na hranicích s Maďarskem a požádal o pomoc armádu. Zároveň však označil za nereálné hermetické uzavření 650 kilometrů dlouhé hranice s Maďarskem.

Progresivní Slovensko se dotahuje na Fica

Evropa

Hamran řekl, že pokud by na hranicích měl stát každých 50 metrů policista, Slovensko by potřebovalo téměř 114 tisíc policistů a má jich dohromady asi 20 tisíc. „Na hermetické uzavření hranice nemáme personál ani technické zabezpečení,“ upozornil šéf slovenské policie.

Hamran řekl, že letos přišlo na Slovensko asi 30 tisíc ilegálních migrantů, z nichž 29 tisíc už opustilo území země. „Pokračují do Německa, necítí potřebu zůstat na území Slovenské republiky,“ dodal.

Maďaři pustili na svobodu převaděče

V čase největší migrační krize v roce 2015 procházeli migranti přes Maďarsko a Rakousko přímo do Německa. Nyní se objevují ve větším množství také na území Slovenska.

Prezidentka Zuzana Čaputová poukázala na fakt, že Maďarsko propustilo z vězení přes 1400 lidí usvědčených z převaděčství. Budapešť při tomto překvapivém kroku argumentovala nedostatečnou kapacitou maďarských věznic.

Slovenská vláda s platností od 15. září 2023 zrušila mimořádnou situaci, která byla zavedena v březnu 2020 z důvodu pandemie covidu-19. Tento krok umožní také vyhoštění části nelegálních migrantů z území země.

Týká se to však pouze těch, kteří přichází z jiných zemí, jako ze Sýrie, kde je válka. Podle premiéra Ľudovíta Ódora se bude jednat pouze o několik desítek lidí.

KOMENTÁŘ: Nesmějme se Slovensku kvůli rvačce politiků – Alex Švamberk

Komentáře

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám