Hlavní obsah

Turistku na paddleboardu zabil na Bahamách žralok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na Bahamách zemřela v pondělí po útoku žraloka turistka. Ke střetu došlo, když vyrazila spolu s dalším mužem na projížďku na paddleboardu. Muž vyvázl bez zranění. O události informuje AP.

Žralok u Baham zabil Američanku na paddleboarduVideo: AP

 
Článek

Žena z Bostonu, jež dosud nebyla identifikována, podlehla zraněním v pravé části těla po útoku žraloka. Jaký žralok zaútočil, dosud není jasné.

„Žena s mužem vyrazili na projížďku na paddleboardech okolo resortu na ostrově New Providence. Žralok zaútočil asi tři čtvrtě míle (přes jeden a půl kilometru) od pobřeží,“ uvedla seržantka bahamské policie Desiree Ferguson. „Když plavčík ve službě zjistil, co se děje, vydal se pro dvojici do vody a dostal je do bezpečí,“ dodala seržantka. Ženu se zachránit nepodařilo.

Gavin Naylor zodpovědný za Databázi pro útoky žraloků na Floridě uvedl, že v posledních pěti letech bylo na Bahamách zaznamenáno několik smrtelných případů souvisejících se žraloky. Poznamenal, že na Bahamy každoročně míří obrovské množství turistů, a dodal, že hodně z nich si chce žraloky prohlédnout z rybářské lodi nebo se s nimi potápět.

Tohle při setkání se žralokem nikdy nedělejte, varuje expert, který kvůli jednomu přišel o nohu

Cestování

Od roku 1580 bylo na Bahamách zaznamenáno nejméně 33 potvrzených nevyprovokovaných útoků žraloků. Deník Nassau Guardian upozornil, že bahamské úřady stále hledají ženu z Německa, která je po napadení žralokem při šnorchlování nezvěstná od listopadu.

Nevyprovokované útoky jsou trojího druhu

Za vyprovokovaný útok se považuje, pokud se člověk žraloka dotkne, zachytí ho sítí či jinak obtěžuje. Je mezi ně možné počítat i nechtěné kontakty, například, když surfař o žraloka zavadí svým prknem.

Nevyprovokované útoky jsou zahájeny žralokem. Lze je rozlišit na tři typy. První se nazývá „hit-and-run“ (udeř a uteč). Napadený žraloka většinou nevidí, žralok kousne a pak okamžitě zmizí. Odborníci předpokládají, že v těchto případech si predátor spletl kořist.

Druhým typem je „sneak attack“ (zákeřný útok). Ani v tomto případě oběť žraloka nevidí a většinou utrpí velmi vážná zranění, která mohou končit smrtí. Žralok od začátku považuje člověka za oběť a rovnou na ni útočí jako na potravu. Tyto útoky jsou však velmi vzácné.

Třetím typem útoku je útok „bump-and-bite“ (udeř a kousni). Žralok kolem oběti krouží, a než kousne, tak do ní tělem narazí a teprve pak kousne. Žralok si tak testuje, zda je předmět jeho zájmu vhodnou kořistí. Další kousnutí pak záleží na chování pokousaného, jakékoliv panické chování a prudké pohyby žraloka přesvědčí, že jde o kořist, a zpravidla pak následují další kousnutí, která bývají fatální.

Po útoku žraloka zemřela v Mexiku šestadvacetiletá žena

Amerika

Reklama

Výběr článků

Načítám