Hlavní obsah

Tohle při setkání se žralokem nikdy nedělejte, varuje expert, který kvůli jednomu přišel o nohu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mike Coots přišel po útoku žraloka v roce 1997 na Havaji o nohu, přesto na mořské tvory nezanevřel, naopak. Posledních dvacet let se věnuje jejich fotografování a ochraně. Prozradil také, co člověk musí a zároveň nesmí udělat, když na nějakého narazí.

Foto: Profimedia.cz

Mike Coots se žralokem tygřím, tentýž druh ho před 26 lety připravil o nohu.

Článek

Tehdy osmnáctiletý Mike Coots přisel o pravou nohu v lýtku při bodyboardinku, vodním sportu, který bývá zjednodušeně popisován jako surfování na břiše. Po útoku žraloka tygřího ztratil takové množství krve, že jeho přežití všichni považovali za zázrak.

Žraločí advokát

Bylo by více než logické, kdyby ho prožitá hrůza zatvrdila a zanevřel jak na žraloky, tak na moře. U Cootse však nastal pravý opak. Dnes 44letý Havajec je znám po celém světě jako fotograf, potápěč, surfař a „žraločí advokát“.

Posledních dvacet svého života zasvětil zachycování těchto vrcholových predátorů na fotografiích. Šíří také osvětu, že to, jak jsou žraloci líčeni v hollywoodských filmech typu Čelisti, je na hony vzdáleno od pravdy. Většina lidí se podle něj děsí, že žralok v moři čeká na první příležitost je kousnout, jakmile vstoupí do vody. Úmyslem žraloka ale podle Cootse není lovit lidi.

Foto: Profimedia.cz

Žraloci jsou podle Cootse nepochopená zvířata.

Nekoupejte se v kalné vodě a necákejte

Jak se dá podle odborníka, který se s nimi potápí více než dvě desetiletí, vyhnout útoku žraloka? Především se nezdržovat v kalné vodě a necákat kolem sebe. Tak si totiž žralok může člověka splést se zraněným zvířetem.

Coots serveru MailOnline sdělil i přesnější pokyny: „Nestříkejte, nepanikařte. Pokud pod vodou uvidíte žraloka, dívejte se přímo na něj a snažte se udělat co největším.“ A nejdůležitější rada: nikdy se ke žralokovi neotáčejte zády.

Pohled z očí do očí

Udržovat oční kontakt se žralokem je však radou jak pro extrémně silné povahy, tak jen pro fanoušky šnorchlování či potápění. Nespouštět žraloka z očí a sledovat jeho pohyby je podle fotografa nejjistější způsob, jak se chránit: „Jsou to predátoři ze zálohy. Když vědí, že o nich víte, je to mnohem bezpečnější.“

Pro zkušené potápěče Coots přidal ještě upozornění, jak poznat, že se žralok chystá k útoku: „Spadnou mu prsní ploutve, vyklene tělo a bude plavat nepravidelně.“

Portrét žraloka

Svou práci považuje za cestu, jak lidem, kteří mají rádi žraloky, přinést autentické obrazy těchto úchvatných mořských tvorů, a těm, kteří je neznají či se jich bojí, ukázat jejich jinou stránku.

Jeho nová kniha Shark Portraits, jejíž název by se dal přeložit jako Žraločí portréty, má podle jeho slov představit žraloky jako nepochopené tvory, kteří jsou v mořích nezbytní pro zdravou planetu.

Takto vypadá nejdražší hotelové apartmá na světě. Má i akvárium se žraloky

Cestování

V Abú Zabí staví největší akvárium na světě. Pojme 25 milionů litrů vody

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám